Investiţii în viitor. Grădiniţa Nr.1 din oraşul Cantemir a fost renovată, în cadrul unui proiect susţinut de UE

Embed:

Grădiniţa Nr.1 din oraşul Cantemir, seamănă cu un curcubeu. Instituţia a fost termoizolată, în cadrul unui proiect susţinut de Uniunea Europeană, iar pereţii exteriori au fost vopsiţi multicolor. Potrivit programului, în 2020 urmează a fi termoizolate şi alte trei instituţii şcolare şi preşcolare, din acelaşi raion, iar valoarea lucrărilor este de 840 de mii de euro.

Termoizolarea grădiniţei înseamnă mai mult confort pentru cei mici şi economii pentru administraţie, spun responsabilii instituţiei, care este frecventată de 135 de copii. Părinţii şi bunicii micuţilor sunt încântaţi de lucrările care s-au făcut. 

"Au apărut culori, a apărut şi puţină veselie, frumos. Căldura, este mai cald decât anul trecut, se poate de făcut şi nişte economii".

"Este indiscutabil, este foarte bine că s-a renovat s-a dat un aspect anume pentru copii, cu toate culorile copilăriei şi e de datoria colectivului să păstreze toată aceasta".

"Cu siguranţă, copiii vor veni dimineaţa alături de părinţi cu zâmbetul pe buze".

Directoarea grădiniţei spune că instituţia nu a fost reparată capital de mai bine de cinci decenii.

Odată cu implementarea proiectului, s-a realizat izolarea termică a pereţilor exteriori, a fost instalat un sistem de drenare a apei pluviale şi un pavaj nou în jurul clădirii.

"În primul rând aspectul bucură ochiul fiecărui copilaş care frecventează instituţia noastră, părinţilor de asemeni. Copiii spun că vrem şi sâmbăta şi duminica să venim la grădiniţă că este foarte frumoasă grădiniţa noastă", a afirmat directoarea grădiniţei nr. 1 din or. Cantemir, Elena Costanda.

"După cum aţi văzut, înainte de implementarea acestui proiect, condiţiile erau departe de a fi optime pentru copii. În cadrul Convenţiei primarilor, noi oferim asistenţă pentru oraşe din întreaga Europă. Localităţile vin cu propuneri şi noi finanţăm astfel de proiecte cum este acesta, iar în consecinţă, avem profesori, părinţi şi copii fericiţi", a comunicat reprezentantul delegaţiei UE în Republica Moldova, Marco Gemmer.

Potrivit primarului oraşului, în 2020, va fi renovată o altă grădiniţă, gimnaziul, dar şi liceul din Cantemir.

"În principiu, trebuie să fie termoizolate toate patru încăperi şi plus va fi construită şi o cazangerie pe biomasă. Plus la aceasta vor fi dotate toate instituţiile cu sistem fotovoltaic şi grădiniţele vor avea sistem de colectare solară pentru încălzirea apei", a menţionat primarul oraşului Cantemir, Roman Ciubaciuc.

Proiectul de reabilitare a grădiniţei nr. 1 din oraşul Cantemir a fost realizat de Primăria Cantemir, în parteneriat cu Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabilă, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

loading...

Lasă un comentariu