Investiţii germane în Moldova. Spitalul Raional din Călăraşi, dotat cu panouri solare (FOTOREPORT)

Embed:
Investiţiile germane în proiectele de eficienţă energetică din Moldova vor continua, a dat asigurări ambasadoarea Germaniei, Angela Ganninger, care a efectuat o vizită în raionul Călăraşi. În ultimii trei ani,autorităţile de la Berlin au investit în astfel de proiecte peste un milion şi jumătate de euro.

Spitalul raional Călăraşi are acum încălzire pe bază de panouri solare. Sistemul, care a costat nouă milioane de lei, a fost dat în exploatare anul trecut.

"Datorită sistemului de încălzire, pot să spun că deja din luna octombrie, noiembrie, când timpul de afară se răceşte şi noi anterior mai simţeam disconfort termic, acum acest lucru nu se întâmplă, pentru că este mai confortabil, este bine".

Facturile pentru încălzire sunt mai mici cu 60 de mii de lei anual, iar medicii au acum condiţii moderne de muncă.

"Noi avem posibilitatea ca în Europa, până a intra în sala de operaţie să facem un duş, să ieşim din sala de operaţie, să facem alt duş, confortul termic", a spus Ion Veveriţă, vicedirectorul Spitalului raional Călăraşi.

Şi pacienţii sunt mulţumiţi că au parte de toate condiţiile.

"De când s-a mutat spitalul aici e foarte bine, înainte era greu, trebuia să vii cu ale tale de acasă. Este veceu, apă caldă este, foarte bine."

Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova dă asigurări că proiectele vor continua.

"În saloanele pacienţilor s-au adus îmbunătăţiri în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă caldă, de fapt acesta este şi scopul proiectelor noastre. Ne dorim să îmbunătăţim condiţiile de viaţă pentru cetăţenii din Republica Moldova", a declarat Angela Ganninger, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova. 

Tot la Călăraşi, ambasadoarea a vizitat grădiniţa "Doremicii", care a beneficiat de aproape un milion de euro din fonduri germane. Dotată cu panouri solare, pompe geotermale şi termopane de ultimă generaţie, grădiniţa este cea mai energo-eficientă instituţie publică din Moldova.

"Este instituţia unde copiii beneficiază la maxim de acea eficienţă energetică şi este foarte bine pentru că acele cheltuieli care nu se fac pentru încălzire, pentru lumină, îi folosim pentru a cumpăra copiilor jucării, amenajarea terenului", a spus Silvia Dodon, directoarea grădiniţei "Doremicii" din Călăraşi.

În următorii doi ani, Agenția de cooperare a Germaniei împreună cu Agenţia de Dezvoltare Regională Centru vor mai investi încă aproximativ un milion şi jumătate de euro, pentru canalizare şi alimentare cu apă în raionul Călăraşi.

Lasă un comentariu