Investiţii de milioane de dolari în cele şapte zone economice libere din Moldova

Embed:

Unul dintre principalele motoare ale dezvoltării industriale din Moldova sunt zonele economice libere. Anul trecut, investițiile rezidenților în dezvoltarea capacităţilor de producţie a celor 7 zone din țară au depăşit 55 de milioane de dolari. Peste 80 la sută din producția acestora a fost exportată.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, anul trecut cele mai mari investiții au fost făcute în Zona Economică Liberă "Bălți". Rezidenții au alocat pentru extinderea capacităților de producție mai mult de 37 de milioane de dolari.

Puțin peste 10 milioane de dolari au fost investite în "Expo-Business Chișinău", iar în "Ungheni-Business" s-au investit aproape 4 milioane de dolari.

Mai mult de 2 milioane de dolari s-au fost folosit pentru dezvoltarea zonei economice "Taraclia".

Anul trecut, vânzările producției fabricate în zonele economice libere au însumat aproape 4,5 miliarde de lei, iar mai mult de 81 la sută au ajuns pe piețele externe.

Agenţii economici care activează în cele 7 zone economice libere din țară au creat peste 8.000 de locuri de muncă.

Salariul mediu al unui angajat este de 5.640 de lei.

"Noi planificăm să atragem suplimentar în zonele economice libere, conform strategiei pe care o avem, circa 100 de milioane de dolari investiţii noi Respectiv, vor fi create aproximativ trei mii şi jumătate de noi locuri de muncă suplimentare Exporturile vor creşte cu aproximativ 4 miliarde de lei suplimentar", spune Vitalie Iurcu, viceministru al Economiei.

Potrivit autorităților, oamenii de afaceri străini sunt atraşi de ţara noastră din mai multe motive. Un avantaj îl reprezintă stabilitatea politică şi facilităţile de care se bucură investitorii mari.

"În Zonele Economice Libere nu imporți marfa fără plata TVA-ului. Dacă investiția e mai mult de cinci milioane de euro nu plătești impozite pe profit de 12 la sută", spune Vitalie Iurcu, viceministru al Economiei.

Anul trecut, investițiile rezidenților din cele şapte zone economice libere din țară au depăşit 55 de milioane de dolari, cele mai multe, 20 de milioane, fiind făcute la Bălți. Acest lucru a permis crearea a 2.800 de noi locuri de muncă. Iar proiectele din acest oraş nu se opresc aici.

"Avem teren public de stat unde urmează să investească compania din Austria prin construcţia unei noi fabrici şi crearea suplimentară încă 400 de locuri noi de muncă", spune Vasile Şoldan, administrator ZEL Bălţi.

Condiţiile de muncă, la fel ca şi investiţiile, sunt europene. Meniul lucrătorilor este variat şi copios. Aceştia pot allege din câteva feluri de mâncare, inclusiv, desert.

Muncitorii beneficiază şi de instruire gratuită.

Tot în 2017, urmează să fie încheiat proiectul de construcţie la Orhei a unei noi fabrici de producere a cablajelor pentru industria auto. Investiţiile făcute de o companie germano-japoneză se vor ridica la 35 de milioane de euro.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu