Investigaţiile pe marginea încasării forţate de la RED-Nord au intrat în impas

Embed:

Investigaţiile pe marginea încasării forţate a 60 de milioane de lei de pe conturile întreprinderii RED-Nord au ajuns în impas. În timp ce responsabilii de la Ministerul Economiei susţin că furnizorul de energie a fost jefuit de aceşti bani, Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, afirmă că banii au fost ridicaţi legal, pentru a stinge o datorie mai veche, nerecunoscută de Ministerul Economiei.

Acum patru zile, Ministerul Economiei trăgea un semnal de alarmă, afirmând că un executor judecătoresc a emis încheieri de încasare forţată a 60 de milioane lei de pe contruile RED-Nord, fiind sigur că este vorba despe un jaf.

Centrul Anticorupţie declară că situaţia creeată la RED-Nord ţine de competenţa Procuraturii, dar procurorul general a refuzat să discute cu reporterul Publika TV la această temă. Ministrul Justiţiei, ia însă apărarea executorului judecătoresc, pentru că, spune el, în acest fel a fost executată decizia Curţii Supreme de Justiţie.

Pentru a clarifica situaţia, Tănase afirmă că Executivul va angaja o companie internaţională de audit. Ministrul Economiei refuză să comenteze declaraţiile lui Tănase.

RED-Nord a rămas, practic, fără bani, în urma unui litigiu pe care l-a avut cu o companie ucraineană. Întreprinderea de la Bălţi a importat energie de la Energoalians. La un mement dat, ucrainenii au pretins că întreprinderea din Moldova le datorează încă 18 milioane de lei. În 2008, Energoalians şi-a cerut banii prin instanţă şi a obţinut câştig de cauză.

Recent, executorul judecătoresc a adăugat la datorie şi dobânzi, care depăşesc de câteva ori suma revendicată iniţial.

 

Lasă un comentariu