Investigațiile medicale golesc buzunarele pacienţilor. Cât costă cea mai scumpă analiză

Embed:

În Moldova, unele investigații medicale ajung să golească buzunarele pacienților cu mii de lei, deşi multe dintre acestea sunt acoperite de polița medicală obligatorie.

Totuși, cea mai scumpă analiză, costă 15 mii de lei și este efectuată la o clinică privată din Capitală. Este vorba de un test genetic individual, care poate identifica riscurile de îmbolnăvire cu anumite infecții, iar în funcţie de rezultate ce alimente ar trebui să consume persoana.

Cel mai des, la o asemenea analiză recurg cuplurile tinere. Beneficiarii primesc în final o enciclopedie întreagă a propriului corp.

"Predispunere la circa 144 de maladii. Diabet zaharat, sterilitate, predispunere la boli oncologice. Alimentația și modul de viață. Ce alimente sunt utile și ce alimente sunt periculoase", spune Irina Sumarev, medic generalist.

Acest bărbat a venit împreună cu soția sa la clinică pentru a face acest test.

"M-am bucurat că nu am boli care se transmit prin ereditate. Asta e foarte important în planificarea familiei. Este profilul meu personal, de ce ar trebui eu să mă feresc."

Pacientul mai spune că era curios să-şi vadă "pașaportul genetic".

"De unde mă trag eu și de unde sunt, de pe ce meleaguri vin și cum am ajuns aici. Mă trag inclusiv și din America de Sud."

Și la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, unele investigații ajung să coste peste 10 mii de lei. Cei drept, o bună parte dintre acestea sunt efectuate din contul poliței de asigurare obligatorie.

"Cea mai costisitoare investigație care se efectuează la noi și este într-o valoare de 12. 104 lei. Este vorba de o rezonanță magnetică nucleară screening a întregului corp. Depistează patologii. O coronarografie cu ventriculografie costă 6.500 de lei", a spus Boris Goloşenco, șef secție. 

Printre analizele scumpe se mai numără tomografiile computerizate ale arterelor coronariene şi bilanţul oncologic, care costă între 5 şi 6 mii de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu