Investigaţii medicale GRATUITE. Trei maşini speciale ale Institutului Oncologic vor ajunge în satele din ţară

Embed:

Campania "Un doctor pentru tine", lansată de Guvern, avansează şi a ajuns la o nouă etapă. Trei maşini speciale ale Institutului Oncologic, achiziţionate recent, vor ajunge în curând în satele noastre pentru a efectua mamografii. Iniţiativa vine să prevină cazurile de cancer mamar, în condiţiile în care, numărul femeilor diagnosticate cu această boală este în creştere de la an la an. Echipamentele au costat peste 17 milioane de lei, bani oferiţi de Agenţia Naţională de Asigurări în Medicină şi Institutul Oncologic.

Noua tehnică a fost adusă în faţa Guvernului, iar premierul Pavel Filip şi ministrul Sănătăţii, Silvia Radu, au discutat cu medicii, care vor continua să meargă în echipe mixte în satele din ţară. 

"Avem încă trei maşini pentru mamografie şi încă una pentru radiologie, este vorba despre sreening-ul pulmonar. Este un lucru intermediar până când sistemul de sănătate va deveni unul cu o structură foarte dezvoltată şi vom putea oferi servicii calitative", a menţionat Pavel Filip.

"Sunt oameni care nu-şi permit să se deplaseze la centrele raioanele, de aceea medicii vor veni la ei acasă, ca să prevenim bolile şi să nu le găsim în ultima stadie atunci când este foarte greu să ajutăm pacienţii să-şi revină la viaţă normală", a declarat Silvia Radu, ministru al Sănătăţii.

În cadrul campaniei, care a ajutat până acum 20 de mii de oameni, prioritate vor avea raioanele cu cel mai mare număr de îmbolnăviri.

"Medicii de familie în primul rând trebuie iniţial să selecteze pacientele, pentru că sunt femei eligibele, sunt cele care nu a trecut anul aceasta sau anul trecut. De asta iniţial mergem acolo unde credem noi că este nevoie de un suport şi logistic şi medical", a subliniat Larisa catrinici, director al Institului Oncologic.

În 2017 au fost înregistrate peste 1.100 de cazuri de îmbolnăviri de cancer mamar.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu