Investigaţie Zeppelin.md: Cine este Oleg Podolko, curatorul lui Veaceslav Platon şi al lui Rossian Vasiloi

În societatea civilă de la Chișinău sunt infiltrate elemente ale serviciilor speciale ale Rusiei, persoane școlite și angajate încă în slujba KGB-ului sovietic. Jurnaliștii de investigație de la portalul Zeppelin.md au prezentat un șir de documente, probe care arată legătura expertului de la IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi cu serviciile rusești, dar și cu raiderul nr. 1 în CSI, Veaceslav Platon, cu care au fost în relații apropiate încă din școală.

Potrivit Zeppelin, cei doi tineri agenţi KGB, Platon şi Vasiloi, aici la Chişinău aveau un curator, Oleg Podolko.

"Născut la 31 iulie 1949, în orașul Izyaslav, regiunea Hmelnitsk, RSS Ucraineană, primul serviciu al lui Podolko a fost cel de laborant al Institutului de cercetare a munților de la Leningrad (actualmente Sankt-Petersburg). A absolvit facultatea de inginerie și economie a Institutului politehnic S. Lazo din Chișinău (acum Universitatea Tehnică din Moldova). Apoi s-a inițiat în politica sovietică, la Școala superioară de partid a CC PCUS de la Moscova.

Anume acolo Podolko a fost înrolat, încă în anii ’70, în serviciile secrete rusești, acelaşi KGB în care au ajuns în 1990 şi tinerii de la Căuşeni Rossian Vasiloi şi Veaceslav Platon. Fiind un bun cunoscător al Ucrainei, patria sa, dar şi al Moldovei, acesta făcându-şi anterior studiile la Chişinău, Podolko a fost trimis în misiune de KGB în capitala Moldovei, atribuindu-i-se sarcini economice diversioniste, dar şi de finanţare a proiectelor Kremlinului la Chişinău şi Kiev. Acesta a deţinut mai multe funcţii de conducere în cadrul Partidului Comunist al RSSM.

Totodată, acesta a activat mai întâi economist, iar apoi a fost făcut de centrala de la Moscova președinte al Băncii Industriale și de Construcții a RSS Moldovenești, transformată în 1991 în MoldovaIndConBank, iar mai apoi în MoldIndConBank. Podolko deţinea şi controlul asupra unei alte bănci de la Chişinău, InvesPrivatBank.

În timp ce unii agenţi ai serviciilor speciale ruseşti erau pregătiţi pentru a deveni killeri, care urmau să înlăture ţinte vii la comanda curatorilor, colonelul Oleg Podolko, specializat în afaceri economice şi financiare ale KGB, a văzut în Veaceslav Platon calităţi pentru a deveni killer economic.

Tânărul agent urma să devină instrumentul care să îndeplinească cele mai murdare comenzi care vor veni de la Moscova în sarcina lui Podolko, nu doar de a finanţa agentura rusească de la Chişinău şi Kiev, dar şi de a comite diversiuni economice împotriva Ucrainei şi Republicii Moldova, în raza sa de activitate.

În cele mai bune tradiţii ale KGB, curatorul ruso-ucraineano-moldovean Oleg Podolko începe pregătirea agentului său prin fabricarea unui paşaport fals pe numele lui Veaceslav Platon. În 1992 nici Moldova şi nici Ucraina încă nu aveau paşapoarte şi circulau încă tranzitoriu paşapoartele sovietice, cetăţenia fiind confirmată printr-o ştampilă care se aplica în paşaport.

Astfel, pe lângă paşaportul sovietic pe care îl avea cu ştampila "cetăţean al Republicii Moldova", Platon mai primeşte de la Podolko un paşaport sovietic fals, cu ştampila "cetăţean al Ucrainei", cu reşedinţă în regiunea ucraineană Jitomir, eliberat încă în anul 1990, când acesta abia împlinise 17 ani şi încă învăţa în clasa XI a şcolii medii ruse din Căuşeni, ambii săi părinţi fiind de asemenea născuţi şi trăind doar pe teritoriul Republicii Moldova (raioanele Ştefan Vodă şi Căuşeni).

Tânărul Veaceslav Platon şi-a dat seama rapid că studenţia şi rosul pantalonilor prin sălile de curs şi biblioteci nu sunt pentru el, fapt înţeles şi de Oleg Podolko. Sătul să intervină la USM pentru ca recrutul său, care nu frecventa orele, să promoveze sesiunile, curatorul său îl transferă pe Platon, care trecuse cu succes "perioada de probă" şi îşi demonstrase devotamentul faţă de KGB în cadrul misiunilor primite la USM, de la activitatea de informator în mediul universitar pe tărâmul unor alte activităţi pe teren, mult mai interesante pentru acesta, pentru care fusese pregătit, cele de killer economic.

Respectiv, pentru că nu s-a prezentat la sesiunea de iarnă, studentul anului 2 al Facultăţii de drept Veaceslav Platon este exmatriculat de la USM.

În 1994, la numai 21 de ani şi fără studii superioare, Veaceslav Platon e numit vicepreşedinte al MoldIndConBank, al cărei preşedinte era curatorul său Oleg Podoliko şi al InvestPrivatBank, cealaltă bancă de la Chişinău aflată sub controlul KGB. Mai mult, tânărul jurist ratat este introdus de curatorul său în anturajul prim-ministrului Republicii Moldova Andrei Sangheli, exponent al partidului pro-rus al "agrarienilor", finanţat şi coordonat de Podolko. Lăsând băncile de la Chişinău pe mâinile sigure ale subalternului său, colonelul FSB Podolko se întoarce în Cuba, unde din 1989 negocia un acord economic dintre URSS (ulterior Rusia) şi statul comunist satelit al acesteia.

În 1996 curatorul Oleg Podolko este numit la Moscova prim ajdunct al Directorului general al Roszagransobstvennosti, instituţia responsabilă de gestionarea proprietăţilor de stat de peste hotare ale Rusiei, parte a Direcției Afaceri a Președintelui Federației Ruse.

În 2005, după tentativa eşuată de lovitură de stat încercată de serviciile ruseşti la Chişinău, Oleg Podolko, proaspăt revenit din misiunea din Cuba şi numit director general al Sanatoriului Preşedintelui Federaţiei Ruse Maryino (regiunea Kursk), deja în gradul de general FSB, cu ajutorul lui Mark Tkaciuk îl îmblânzeşte pe Vladimir Voronin. Cei doi generali, unul al miliţiei sovietice, altul al FSB, devin apropiaţi.

La 14 iulie 2009 Voronin urma să-l decoreze pe generalul FSB cu Ordinul de Onoare al Republicii Moldova. 

În 2014, după ce au fost făcute publice informaţii despre legătura lui Platon cu Laundromatul rusesc, iar Veaceslav Platon încearcă să se răzbune prin spargerea majorităţii parlamentare pro-europene, Republica Moldova deschide un consulat în oraşul rusesc Sochi.

Prin intervenţia lui Platon, la indicaţia lui Vlad Filat, MAEIE fiind subordonat PLDM-ului, curatorul lui Platon, generalul FSB Oleg Podolko (care fusese decorat nu doar de Voronin, dar în anul 2011, după conflictul militar ruso-georgian, şi de către președintele "republicii" separatiste din Osetia de Sud, cu ordinul "Drujba" (Prietenia)), este numit consul onorific al Republicii Moldova în Federaţia Rusă.

În câteva săptămâni, Rusia anexează Crimeea şi declanşează războiul din Donbass împotriva Ucrainei. Consulul Republicii Moldova, generalul FSB Oleg Podolko devine şef al Direcţiei teritoriale a Preşedintelui Federaţiei Ruse în Crimeea anexată.

CITEŞTE ŞI: Zeppelin.md: KGB, misiune la frontiera de pe Prut. Cum a ajuns Veaceslav Platon şi Rossian Vasiloi în rândul serviciilor secrete ruse (DOC/FOTO)

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu