INVESTIGAŢIE! Scientologia, practicată şi în Moldova - ştiinţă a minţii sau o sectă religioasă?

Embed:

Scientologia, o ştiinţă a minţii sau o sectă periculoasă? O biserică, în unele ţări considerată extremistă şi chiar interzisă, se pare că a ajuns şi în Moldova.

Iată ce se spune despre Scientologie în diferite ţări ale lumii.

O judecătorie din Rusia a decis că literatura scientologică distribuită pe teritoriul Rusiei este ilegală. Cărţile autorului Ron Hubbard sunt considerate extremiste şi antisociale.

Franţa refuză să recunoască scientologia drept religie, iar în cazul în care Curtea va da câştig de cauză reclamantului, biserica ar putea fi interzisă. 

Biserica este pe cale să fie acuzată de înşelăciune. Şapte membri ai acesteia sunt învinuiţi că ar fi prescris, ilegal, medicamente. Dacă vinovăţia lor va fi demonstrată, biserica poate fi impusă să-şi închidă magazinele.

De fapt, Scientologia este unul dintre cele mai controversate produse religioase de pe piaţă. Biserica scientologică a fost întemeiată în anii '50 ai secolului trecut de către scriitorul american Ron Hubbard. Iniţial, el a elaborat teoria minţii "Dianetica", o teorie care la început nu avea la bază religia, dar care ulterior a evoluat în biserica Scientologică. Aceasta este susţinută oficial de mai multe celebrităţi precum actorii Tom Cruise, John Travolta, Kirstie Alley.

"Scientologia nu poate fi numită ştiinţă, deoarece este absurdă şi în contradicţie cu orice, şi cu psihanaliza, şi cu fizica şi cu biologia, şi cu psihiatria, şi cu lingvistica, cu orice. Are criteriile unei secte deoarece foloseşte metode de subliminare a influenţei asupra conştiinţei, metode bazate pe hipnoză", a declarat expertul în teologie Viorel Ciubotaru.

La noi, cărţile lui Ron Hubbard, "Dianetica" şi "Scientologia", sunt vândute într-un magazin chiar în centrul Capitalei. Potrivit Camerei înregistrării de stat, în acest magazin pot fi comercializate cărţi, iar proprietarii au dreptul să ofere servicii de lectură. În realitate, aici sunt ţinute ore de dianetică. Lecţii de curăţare a sufletului.

Dianetica dezvăluie cum sunt stocate experienţele negative şi cunoaşte tehnologia care vă poate elibera de ele. Cum ar fi viaţa Dumneavoastră dacă toată durerea pe care aţi trăit-o nu ar mai putea să vă afecteze posibilităţile, emoţiile şi comportamentul?

"Nu are nicio legătură cu audierea şi consilierea. Este vorba despre o invitare ca omul să-şi destăinuiască anumite ascunzişuri ale sufletului, care ulterior sunt folosite ca şantaj împotriva lui", a mai punctat expertul în teologie Viorel Ciubotaru.

Omului i se promite apoi că, trecând anumite nivele, se va curăţa de toate cele rele. Majoritatea orelor se ţin în baza unor filmuleţe video.

"Este o ştiinţă a minţii. Datorită acestei ştiinţe, fiecare poate deveni mult mai efectiv, mai capabil, mai sincer", spun lucrătorii unui magazin ce cărţi.

"Permanent se promite că la treapta următoare să fie şi mai interesant, omul se va curăţi şi mai mult. Fiecărui om îi indică un fel de pete, nişte engrame - nişte imprimate în memorie privind anumite situaţii neplăcute din trecut", relatează expertul în teologie Viorel Ciubotaru.

"După aceasta îţi zic, da, te-ai curăţit, dar tu ştii că tu nu eşti tu, că de fapt în tine se află aşa numitul Satana sau Tetan şi acesta este eu-ul tău cel adevărat, de aceea trebuie să te curăţi şi până a veni la zămislire. Tu ştii de fapt că de tetanul tău s-au lipit nişte tetani parazitari de care trebuie să te cureţi şi de aceia. Sunt nişte aberaţii, nişte prostii de care nu se mai poate şi lumea începe să creadă", spune teologul.

Şi toate acestea, evident, contra plată. Un curs de curăţare a sufletului, care durează două zile, costă 500 de lei.

"Dacă aţi fi fost împreună, vă făceam o reducere. Aţi fi plătit 400 de lei. Dar dacă veniţi singură, atunci 500 de lei", spun cei care prestează cursuri de scientologie.

"Scopul este să stoarcă bani şi totodată să desfiinţeze personalitatea umană, punctează Ciubotaru.

Directorul neagă că în magazinul lui s-ar ţine cursuri de dianetică şi scientologie.

"La moment nu. Suntem numai magazin de cărţi. Şi facem cursuri pe cărţi şi e numai magazin de cărţi. Nu este organizaţie religioasă sau ceva religios. Cineva poate să cumpere o carte, pot să fie discutate întrebări, de exemplu ce este în cartea aceasta adică prezentare a cărţii", precizează Igor Cojocaru.

Asta deşi am văzut că angajaţii magazinului spun altceva. Spun deschis că ţin cursuri de dianetică contra plată şi că sunt mai mult decât un simplu magazin.

"Acest local se numeşte centru de dezvoltare a personalităţii. Iar în scurt timp vor ţine şi ore de scientologie. Puteţi veni la cursuri la toamnă. Neapărat va trebui să plătiţi", spun oamenii.

În Moldova sunt înregistrate oficial 35 de culte religioase. Biserica scientologică nu se regăseşte printre ele. De fapt, în realitate, numărul cultelor este mult mai mare. În 2007 legea a fost modificată astfel încât orice cult sau organizaţie religioasă are dreptul să activeze fără să fie înregistrată.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu