INVESTIGAŢIE: Dmitrii Kozak, implicat în finanțarea Partidului italian Liga Nordului

Noi detalii cu privire la finanțarea Partidului italian Liga Nordului, condus de Matteo Salvini, de către ruşi. O investigație condusă de The Insider, alături de jurnaliștii de la Bellingcat și BuzzFeed, dezvăluie cu cine s-a întâlnit Gianluca Savoini, apropiat al lui Salvini, în octombrie anul trecut la hotelul Metropol din Moscova. Potrivit investigației, în afacerea lui Salvini cu Rusia este implicat vicepremierul rus, Dmitri Kozak.

Jurnaliștii de investigație au obţinut o înregistrare audio a discuțiilor purtate de Gianluca Savoini în hotelul Metropol din Moscova în data de 18 octombrie 2018. 

În înregistrare se aud glasurile a trei ruși, care spun că pentru a oferi Ligăi Nordului finanțarea necesară va fi nevoie de susținerea lui Vladimir Plighin, fost deputat și consilier al lui Veaceslav Volodin, unul dintre politicienii cu acces direct în Kremlin, și a unui vicepremier. Jurnaliștii de investigare presupun că acesta ar putea fi Dmitri Kozak.

Coincidență sau ba, dar cam în aceiași perioadă în presa italiană a apărut informația că Matteo Salvini s-a întâlnit cu Kozak în biroul lui Plighin, chiar persoanele de susținerea cărora se discuta la hotelul Metropol din Moscova. Până acum, identitatea celor trei ruși care au negociat cu Savoini nu era cunoscută, însă jurnaliștii de la The Insider au stabilit că doi dintre ei  ar fi Andrei Harcenko, susținător al alipirii tuturor fostelor republici sovietice la Rusia, și Ilia Iakunin, funcționar care activează în domeniul finanțărilor publice.

Cei doi ar avea legături cu oameni de încredere ai președintelui Vladimir Putin, printre care și Aleksandr Dughin, care a avut, la rândul său, o întâlnire cu Savoini. Anterior, o altă investigație, cea a revistei italiene L'Espresso, arată că negocierile dintre cele două părţi au început în iulie 2018 şi s-au încheiat în luna februarie a acestui an, cu doar trei luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European.

Investigaţia arată că în urma afacerii, Liga Nordului ar fi obţinut de la Kremlin 65 de milioane de dolari, pentru ca formaţiunea să promoveze Rusia în Europa. 

Lasă un comentariu