INVESTIGAŢIE! Copil perfect sănătos, decedat în timp ce se năştea. Medicii sunt acuzaţi că ar fi vinovaţi

Embed:

Visul unei familii din raionul Soroca de a avea un copil s-a spulberat chiar în timpul naşterii. Medicii nu pot spune de ce copilul s-a născut mort, iar rudele îi acuză de neglijenţă.

Miroslava şi Vitalie s-au căsătorit anul trecut. În martie, femeia trebuia să nască. Urma să aducă pe lume primul copil în familie. Sarcina a decurs fără probleme.

"Rezultatele examinărilor au fost toate bune. Să spunem că a fost ceva care să provoace agravarea în timpul gravidităţii nu putem. Nu o fost absolut nimic. Toate analizele erau bune", a spus Vladimir Cociorvă, medic de familie, satul Stoicani, raionul Soroca.

După nouă luni de sarcină, într-o zi de sâmbătă, Miroslava s-a simţit rău. Familia a dus-o la maternitatea din Soroca.

"Am mers sâmbătă seara la spital şi medicul mi-a spus să mă întorc acasă, pentru că nu sunt durerile de naştere, şi am venit acasă. Duminică durerile erau puţin mai dureroase şi m-am dus înapoi la spital", a povestit tânăra.

Femeia spune că pe parcursul zilei, a fost examinată de câteva ori de către medicul de gardă.

"Noi am dus-o la maternitatea din Soroca, o controlat-o Vera Munteanu. A zis că totul e normal, totul o să fie bine, uterul e deschis şi fata o să nască degrabă", a relatat Violeta Brumareţchi, mama Miroslavei.

Odată cu trecerea orelor, Miroslava se simţea tot mai slăbită. Personalul de la maternitate i-a administrat câteva injecţii. "Durerile erau foarte intense, nu puteam ca să nasc. Eu le-am spus - nu pot să nasc, nu pot. M-au pus pe masa de naştere şi mi-au pus picurătoare. Doamna s-a apropiat o dată de mine, s-a uitat şi a spus că o dor picioarele şi a stat lângă fereastră", a menţionat aceasta.

Tânăra mamă şi-a dat seama că se întâmplă ceva: "Vreo 15 minute a picurat picurătoarea şi a controlat bătăile de inimă la copil. Nu se auzeau. Am întrebat ce s-a întâmplat. Tăceau. Eu am văzut că ceva s-a întâmplat", a precizat Miroslava.


Şi odată cu tăcerea medicilor, a început coşmarul vieţii ei. S-a decis că va naşte prin cezariană.

"M-a dus în sala de operaţie şi când m-am trezit, am întrebat unde-i copilul şi mi-au spus că e mort. Trebuiau să-mi acorde ajutor când le-am spus că nu pot să nasc. Eu le-am spus că nu pot!!! Primul copil!", a spus Miroslava.

"Copilul a decedat tocmai în momentul când se năştea…? - E greu de spus când a decedat copilul, poate în momentul când se năştea, poate şi puţin mai înainte, 30, 40 de minute, dar era asfixia puternică şi până s-a început operaţia, a trecut timpul", a  explicat Vladimir Cociorvă, medic de familie.


Aşadar, dacă medicii ar fi luat cu jumătate de oră mai devreme decizia ca femeia să nască prin cezariană, pruncul avea toate şansele la viaţă. Nu s-a întâmplat însă.

Rudele, care abia aşteptau să aibă un nepot, se pregăteau deja şi de botez, şi nici până acum nu cred în cele întâmplate.

"Eu am fost plecat peste hotare, ca să ne pregătim să facem un botez pentru copilul care se va naşte. Mi-a sunat soţia când s-a întâmplat cazul, mi-a spus că a murit copilul şi fata nu-şi vine în fire şi mie mi-a fost rău, eu sunt după stop cardiac", a spus Nicolae Brumareâchi, tatăl Miroslavei.


Rudele acuză medicii de neglijenţă. "Nu trebuie să-şi bată joc de copiii oamenilor, că mi-au distrus-o moral şi psihic.Ea mai mult plânge… şi eu tot. Eu tot am aşteptat primul nepot, că e primul nepot la mine! E prima naştere şi trebuiau să se implice", consideră mama tinerei.

Nimeni nu poate explica de ce copilul a murit fiind sănătos tun.

"Copilul s-a dezvoltat normal, a fost un copil absolul fără patologie, o greutate normală, 3,2 kg şi nu a avut niciun defect patologic. Cordul o fost normal, plămânii, ficatul normal, defect copilul nu a avut. El a fost practic sănătos", susţine  Vladimir Cociorvă, medic de familie.

Şeful maternităţii din Soroca a refuzat să ne spună la cameră ce s-a întâmplat în ziua naşterii şi cine se face vinovat. "Nu sunt dispus să dau interviu. E un caz cu probleme, au fost discuţii. Cazul nu e clar până la capăt", a precizat acesta.

Nici administraţia spitalului nu are niciun răspuns. "Cazul dat a fost discutat în şedinţa comună cu toţi doctorii implicaţi. Toţi au dat explicaţii, la moment aşteptăm rezultatele histologice şi să vedem mai departe cum vom proceda. Medicii care au participat la naştere s-au expus conform datelor obiective ce au fost, nu pot nici eu, ei tot nu pot lămuri cazul, aşteaptă şi ei rezultatele să le dea explicaţii, cu regret", a comunicat directorul interimar al spitalului din Soroca.


Şi dacă oficial medicii tac, unele versiuni au ajuns totuşi la urechile rudelor.

"Copilul s-a înnăduşit. Altă cauză n-au. Ei au zis că trebuie să vină expertiza de la Chişinău. Au dat la laborator la Korolenko, nu ştiu unde, şi aşteptăm. Eu aşa am înţeles, că ei trebuie să ne spună nouă ceva. Văd că deja a trecut e o lună şi nimic", a spus mama Miroslavei.

Miroslava susţine că de vină pentru tot ce i s-a întâmplat este indiferenţa medicilor. Nu înţelege de ce a fost trimisă acasă cu o zi înainte de naştere, de ce medicii nu i-au salvat copilul… Nu înţelege de ce totul s-a transformat, într-o clipă, în infern.

"Soţul a fost şi l-a înmormântat. Preotul din stat a spus că e mic şi nu se poate, cum se face cu pomene, cu sicriul. După un an de zile se poate de pus monument", a relatat ea.

Miroslava a mai adăugat că nu a vizitat-o nimeni nici de la poliţie, nici de la procuratură. Tânăra familie nu crede că cineva va răspunde vreodată pentru viaţa copilului lor.

"Judecata o va face Domnul. Noi nu avem posibilităţi mari ca să mergem, să ne luptăm cu ei. Dumnezeu e mare, o să le poarte de grijă la toţi care nu au acordat atenţia care trebuia", a conchis tânăra.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu