INVESTIGAŢIE: Unde ajung, DE FAPT, banii din cutiile pentru donaţii amplasate în magazine (VIDEO)

Embed:

Deseori, la intrările în centrele comerciale din Capitală vedem boxe în care sunt colectați bani pentru tratamentul bolnavilor. Puţini se întreabă însă cine sunt persoanele care strâng fonduri şi în ce măsură acestea ajung la destinaţie.

Un reporter Publika TV a mers la unul dintre centrele comerciale din Capitală cu o cameră ascunsă. Acolo existau şase boxe de colectare a banilor. Până la urmă am luat legătura cu administratorul magazinului.

"Vă interesaţi de boxa slab văzătorilor, am înţeles corect?  Mâine vă dau toate contactele", a spus administratorul la un centru comercial care s-a prezentat drept Sergiu.

A doua zi s-a răzgândit şi nu ne-a mai dat contactele. Ne-a spus însă că boxa pentru ajutorarea slab văzătorilor ar aparţine Asociaţiei Orbilor din Moldova. Se pare totuşi că nu e chiar aşa.
 
"Noi cu aşa ceva nu ne ocupăm. Să-i judece Dumnezeu!" a spus preşedintele Societăţii Orbilor, Dumitru Sclifos.

Am sunat la un număr de telefon indicat pe cutia din plastic în care erau colectaţi bani pentru Asociaţia Hipoacuzicilor din Moldova. În receptor robotul ne-a spus că acest număr nu există.
 
"Îşi fac nişte bani personali până la urmă, persoanele acestea. Sunt convinsă. Lumea îşi face impresii, uite noi ajutăm, dar până la urmă pe cine ajutăm, hai să vedem pe cine?", a spus directorul grădiniţei pentru copii cu deficienţe auditive din Chişinău, Larisa Melinteanu.

I-am cerut administraţiei centrului comercial să ne prezinte un contract sau alt document semnate cu cei care instalează boxele.  

"Mie îmi spune, eu le pun, adică dacă au permisiune, eu contractele nu le văd", zice administratorul unui centru comercial.

Juriştii spun că astfel de escrocherii sunt greu de demonstrat.

"Este imposibil de a o identifica, cine este partea vătămată, cui i s-a cauzat acest prejudiciu, pentru că acel care a donat deja nu mai poate fi identificat de organele de drept, pentru că el urmează să fie recunoscut în calitate de parte vătămată", a comentat avocatul Ion Vizdoga.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu