Invenţiile studenţilor UTM: Primul satelit moldovenesc, robotul teleghidat şi scaunul pentru îndrăgostiţi

Embed:

Moldova ar putea să lanseze în curând un satelit în cosmos. Acesta a fost expus în cadrul unei expoziţii, alături de roboţi teleghidaţi, piese de mobilier cu design inovator, precum şi alte invenţii ale studenţilor de la Universitatea Tehnică din Moldova.

Studenţi şi profesori ai Universităţii Tehnice muncesc mai bine de trei ani la proiectul de lansare a primului satelit moldovenesc. Până acum au fost cheltuite aproape 2 milioane de lei, obţinute din fonduri externe. Lansarea acestuia pe orbită ar putea avea loc în 2014, în Franţa.

"Mai avem nevoie de piesele necesare pentru finisarea sistemului de control al altitudinii, pentru videocameră şi sistemul de alimentare", a precizat Sergiu Candraman, student Universitatea Tehnică.

Un alt grup de studenţi a inventat un robot, teleghidat cu ajutorul unui telefon mobil.

"Robotul poate fi utilizat pentru a ajunge diferite lucruri în locuri greu accesibile. Pe el poate fi instalată o cameră video şi poate fi teleghidat", a explicat Bogdan Padlesnîi, student Universitatea Tehnică.

Studenţii de la Facultatea de design au creat un scaun pentru îndrăgostiţi. Acesta a fost deja instalat într-un parc din Paris. În curând, scaunul ar putea să apară şi la Chişinău.

"Este o piesă de mobiler pentru parcurile publice, care ar avea menirea de a păstra emoţiile şi amintirile oamenilor", a spus Mihai Stamati, lector Universitatea Tehnică.

Invenţiile tinerilor au fost apreciate atât de către experţi, cât şi de vizitatori.

La capitolul inovaţii, Universtitatea Tehnică din Moldova se clasează la mijlocul unui top mondial al universităţilor, care cuprinde 8.000 de instituţii din toată lumea.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu