INVENŢIE EXCEPŢIONALĂ! Rușii au creat un tun cu laser pentru a distruge deșeurile din spațiu

Rușii au creat un tun cu laser pentru a distruge deșeurile din spațiu, anunță presa rusă citând Agenția Spațială a Rusiei, Roscosmos. Noul dispozitiv va încerca să distrugă deşeurile spaţiale prin străpungerea lor cu rase laser până când obiectele în cauză vor fi vaporizate cu ajutorul energiei termice.

Cercetătorii ruși au creat un nou tip de "tun cu laser", ce ar putea să distrugă deşeurile spaţiale potenţial periculoase. Acesta va fi amplasat deasupra unui telescop optic cu diametrul de trei metri, conceput iniţial pentru a cerceta bolta cerească şi pentru a monitoriza sateliţii şi deşeurile spaţiale aflate pe orbita Terrei.

Tehnologia este dezvoltată de cercetătorii de la Corporaţia Ştiinţifică şi Industrială "Sisteme de Instrumente de mare Precizie", o filială a Roscosmos, agenţia spaţială a Rusiei.

Potrivit unor estimări ale NASA, în 2013 pe orbita Terrei erau peste 500.000 de deşeuri spaţiale "ce au dimensiuni cel puţin egale cu cele ale bilelor din jocul marble". Ele călătoresc cu viteze de până la 17.500 de metri pe secundă şi pot să avarieze sateliţii şi vehiculele spaţiale.

Numărul tot mai mare de deşeuri spaţiale a determinat o creştere a riscurilor potenţiale la care sunt expuse toate vehiculele spaţiale, în special pentru Staţia Spaţială Internaţională, capsule spaţiale şi alte vehicule spaţiale ce au la bordul lor, scrie libertatea.ro.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu