Invazie de purici şi ţânţari în Capitală: Reprezentanţii CNSP fac lucrări de dezinsectare

Invazie de purici şi ţânţari în subsolurile mai multor blocuri de locuit din Chişinău. Pe lângă caniculă şi ploile din această vară, paraziţii apar şi din cauza pisicilor fără adăpost care au acces liber în subsolurile clădirilor.

În acest context, reprezentanţii Centrului de Sănătate Publică desfăşoară lucrări de dezinsecţie în toată Capitala. 

Lucrările de dezinsecţie sunt efectuate cu soluţii care nimicesc paraziţii. Soluţia este una toxică, aşa că muncitorii poartă un echipament special.

"Echipamentul nostru este unul de protecţie. Avem măşti, ochelari, cască pentru a ne proteja. Soluţia noi o facem pe loc, o diluăm cu apă şi pe loc când ajungem punem aparatele în spate şi facem dezinsecţia"

Reprezentanţii Centrului de Sănătate Publică dau vina pe locatari, care îmblânzesc pisici ale străzii în preajma blocului. Ei atenţionează oamenii că acest lucru poate avea urmări grave.

"Locatarii hrănesc 40-50 de pisici care trăiesc în curţi pe parcursul zilei şi aceşti purici nimeresc şi pe iarbă, noaptea se adăpostesc în subsoluri . În primul rând incomodităţi de trai, pişcă maturii, pişcă copii, copii dau reacţii alergice. Ca boală provoacă pesta", a afirmat medicul igienist CNSP, Tudor Puiu.

Locuitorii Capitalei spun că o astfel de dezinsecţie este una binevenită. Unii dintre ei însă nu aşteaptă şi fac singuri dezinsecţii în locuinţă.

"Acum este vara şi sunt foarte multe insecte, şobolani, şoareci şi este foarte bine. săptămâna trecută a fost făcută dezinfectare în bloc şi este foarte bine, mai ales după cum nu au fost luate o săptămână gunoiul, acum este normal după aşa situaţie să facă dezinfectare"

"Unde locuiesc parcă nu sunt nici taracani care de bucătărie, noi facem singuri dezinfecţie la timp şi nici nu apar.

- Dar cum faceţi dezinsecţie?

-Cu diferite preparate care îi nimiceşte".

Serviciile de dezinsectare ale Centrului de Sănătate Publice sunt gratuite. Zilnic, echipele au câte 10 solicitări din partea chişinăuienilor.

Serviciile companiilor private însă ajung la peste două mii de lei pentru o suprafaţă de cinci sute de metri pătraţi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu