Invazie de omizi în ţară. Culturile agricole sunt în pericol

Embed:

Zeci de hectare de spaţii verzi din ţară au fost invadate de omizi.  Astfel, mai multe culturi riscă să fie compromise. Omizile au împânzit lanurile de porumb, floarea-soarelui, dar şi cele de sorg. Pentru a izola focarele de insecte, autorităţile întind o mână de ajutor agricultorilor.

Inspectorii de la Direcţia de Supraveghere Fitosanitară Floreşti au depistat, în satul Sănătăuca un focar de omizi pe o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare. Agricultorii sunt neputincioşi în faţa acestor dăunători.

"Am venit ieri dimineaţă şi am stropit plantaţiile. Astăzi am venit să văd ce efect a avut. Nimic bun. Viermii nu au fost nimiciţi", a precizat Simion Blănuţă, agricultor.

La semnalul inspectorilor de la Direcţia de Supraveghere Fitosanitară, autorităţile locale au reacţionat rapid. Consiliul Raional a alocat 10 mii de lei pentru combaterea dăunătorilor.

"Am anunţat populaţia. Întrebările au fost ridicate la nivel de republică ca să ne trimită tehnică special pentru a localiza focarul", a declarat primarul satului Sănătăuca, Dumitru Dimitraşco. 

Specialiştii spun că, în perioada caniculară, omizile sunt extrem de rezistente şi au capacitatea de a se înmulţi rapid.

"Omida de stepă, un dăunător polifag, care practic dăunează începând de la toate boboasele, floarea-soarelui, porumb, sfecla de zahăr, apoape tot ce-i verde poate dăuna, adică aduce pierderi foarte mari. Este o insectă foarte rezistentă. În primul rând pentru că migrează foarte repede, poate să aducă daune mari, a doua – iernează la condiţii nefavorabile", a explicat şeful secţiei Direcţia de Supraveghere Fitosanitară Floreşti, Constantin Ohotschi.

Ultima invazie de proporţii a omizilor a fost înregistrată, în Moldova, în anul 1983.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu