Invazie de lăcuste în Colibaşi. Oamenii riscă să rămână fără semănături, iar autorităţile nu au bani pentru a lupta cu insectele

Embed:

Locuitorii satului Colibaşi, raionul Cahul, sunt ameninţaţi de lăcuste. Administraţia locală a înregistrat o creştere semnificativă a numărului acestor insecte. Deşi, deocamdată, dăunătorii au invadat doar terenurile lăsate în paragină, fermierii se tem că şi plantaţiile lor vor fi devastate.

"Ni s-a propus ca proprietarii să-şi plătească costul prelucrărilor, fie să fie alocaţi bani din bugetul raional şi atunci detaşamentul pentru prelucrări chimice se va deplasa în teren pentru a efectua prelucrări chimice", a declarat Veaceslav Florea, specialist în reglementarea proprietăţii funciare Colibaşi.

Până oficialii se gândesc la soluţii, localnicii îşi fac griji pentru soarta plantaţiilor.

"Cheltuielile pentru semănat sunt foarte costisitoare şi este clar că ne deranjează dacă vor fi distruse culturile", a spus o doamnă.

"Cum să nu fiu îngrijorat. Am un hectar de pământ şi ţin la el ca fiecare om", a menţionat un domn.

"Suntem îngrijoraţi, deoarece dacă ne afectează semnăturile vom avea şi noi pierderi. Şi statul nu prea ne acordă mari ajutoare la ceea ce pierdem", a afirmat o femeie.

Solicitaţi de Publika TV, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au declarat că în bugetul Ministerului Agriculturii nu sunt prevăzuţi bani pentru lupta cu dăunătorii.

Aproximativ 30 la sută din cele şapte mii de hectare de terenuri agricole din Colibaşi sunt lăsate în paragină.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu