Învăţământul dual, apreciat în ţara noastră. Ambasadoarea Germaniei în Moldova a vizitat două companii din Orhei care au implementat acest sistem

Embed:

Agenţii economici de la noi sunt tot mai interesaţi să implementeze sistemul învăţământului dual. În aşa fel, întreprinderile au posibilitatea să-şi crească de la zero noi forţe de muncă în funcţie de necesităţi.

Acest concept inovativ a fost preluat de la germani, de aceea ambasadoarea Germaniei în Moldova a decis să meargă în vizită la două mari companii din Orhei, care au implementat cu succes acest sistem, pentru a vedea cum se descurcă elevii.

La fabrica de cablaje din Orhei, de exemplu, sunt în prezent în jur de 30 de tineri, care, paralel, învaţă la Şcoala profesională din oraş.

"E foarte interesant şi ne este şi mai uşor, deoarece tot ce învăţăm noi la lecţiile teoretice, le aplicăm la lecţiile practice. aşa mai uşor şi ne dezvoltăm", a spus un elev.

"Foarte avantajos, noi lucrăm, învăţăm. Învăţăm mai bine profesia şi ne dezvoltăm mai uşor", a explicat un alt elev.

"Suntem interesaţi ca cei care vin să muncească la noi, să ne rămână fideli, noi investim în ei, în traninguri, pregătirea lor şi dorim să lucrăm cât mai mulţi ani cu ei împreună", a declarat Igor Corman, directorul unei firme de producere a cablajelor.

Elevii pot merge la orele practice şi la fabrica de producere a pieselor auto din Orhei, care la fel a implementat acest concept inovativ.

"Altă cale de a pregăti cadre în acest moment nu este. Iar pregătirea prin intermediul învăţământului dual ne face să luăm şi oameni pe care îi mai cunoaştem, pentru că noi participăm la pregătirea lor, iar ei se adaptează la cerinţele noastre", a precizat Pavel Badea, directorul unei firme de producere a pieselor pentru maşini.

În cadrul vizitei, ambasadoarea Germaniei a declarat că doar prin angajaţi calificaţi, Moldova va putea atrage mai multe investiţii străine.

"Am constatat că acest sistem vine cu o contribuţie mare la completarea cadrelor. Sunt mulţumită de cum s-a implementat învăţământul dual anume aici", a punctat Angela Ganninger, ambasadoarea Germaniei în Moldova.

În total, din cele peste 40 de şcoli profesionale din toată ţară, în jumătate dintre ele se desfăşoară programe duale de studii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu