Inundațiile AMENINŢĂ Moldova! Este necesară revizuirea metodelor de prevenire a viiturilor

Embed:

Inundațiile reprezintă o amenințare continuă pentru Moldova. O spun experții Băncii Mondiale, care au elaborat profilul de risc al ţărilor din Europa.

Cele mai expuse sunt raioanele din nordul şi estul țării, unde există o probabilitate de 50 la sută ca, o dată la zece ani, să se producă inundații majore. 

În raportul întocmit de Banca Mondială se arată că inundaţiile sunt o calamitate cu incidenţă frecventă în țara noastră. Anual, 70.000 de oameni au de suferit de pe urma intemperiilor, iar prejudiciul ajunge, în medie, la 100 de milioane de dolari.

Potrivit experților, cele mai vulnerabile în fața inundaţiilor sunt şapte raioane din nordul ţării, dar și în în raionul Dubăsari. În aceste regiuni probabilitatea producerii viiturilor puternice o dată la zece ani este de 50 la sută.

Pe de altă parte, experții susţin că cel mai mic risc de producere a indundaţiilor este în raioanele Ungheni, Călăraşi, Nisporeni şi Hânceşti din zona de centru, iar în sud cel mai puţin vulnerabile sunt raioanele Leova, Cantemir, Cahul, Cimişlia şi Găgăuzia.

Faptul că ne aflăm într-o zonă de risc este confirmat și de către hidrologii moldoveni. În prezent, fiecare al doilea post hidrologic din țară este învechit și necesită a fi renovat sau reparat capital. Drept urmare, viiturile ar putea să ne ia prin surprindere.

Potrivit directorului Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Mihail Roibu, este necesară revizuirea metodelor de prevenire a inundaţiilor.

"De obicei, inundațiile se întâmplă până la Stânca-Costești, în zona de nord. Nu vom ști. O să ne trezim cu nivelul 5-6-10 metri de la nivelul detenției și atunci multe localități pot fi inundate. Aici deja este un risc național, ca să nu se întâmple lucrul respectiv toate stațiile noastre trebuie să funcționeze".

Mai multe posturi hidrologice de pe Nistru şi Prut au fost modernizate, ca să poată preveni viiturile. Unul dintre ele se află în satul Naslavcea din raionul Ocniţa. Dispozitivul care transmite în timp real nivelul apei, dar şi temperatura este însă defect.

- Probabil din cauza gerului au apărut mici erori, care în scurt timp vor fi înlăturate.
- Asta e grav?
- Nu, erori tehnice se întâmplă, a afirmat vicedirectorul Serviciului Hidrometeo, Victor Jocot.

"Azi, apa este la nivelul 40. Se ridică, ieri a fost 37. Azi este un pic mai bine decât ieri", a afirmat observatorul hidrologic, Victor Ivanţov.

Victor Ivanţov face acest lucru de peste 10 ani.

"În fiecare dimineaţă proviresc acolo la lineică şi apoi vin încoace şi proviresc, văd că-i sovestvie rastoianie mă duc acasă şi sun la Chişinău. Spun cât este apa şi cât este temperatura", a afirmat observatorul hidrologic, Victor Ivanţov.

Autoritățile susţin că, pentru a preveni inundaţiile, vor fi întărite și digurile.

"Evident există necesitatea și unei finanțări, dar precum spuneați, pierderile sunt mult mai mare decât investițiile care suntem obligați să le facem", a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

În Moldova, sunt 50 de posturi hidrologice, dintre care 30 sunt automatizate.

Citeşte şi: Moldova, VULNERABILĂ LA INUNDAŢII! Zonele care prezintă un RISC MAJOR să ajungă SUB APE

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu