Întrevedere Vamă-EUBAM: Misiunea va continua să susțină extinderea controlului comun la frontiera moldo-ucraineană

Embed:

Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) va continua să sprijine extinderea controlului comun la frontiera moldo-ucraineană. Asigurarea vine din partea șefului Misiunii, Slawomir Pichor, care s-a întâlnit ieri, la sediul autorității vamale, cu Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie. La reuniune au fost prezenți, de asemenea, directorul adjunct al Vămii, Grigore Ionițov, Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio și șeful oficiului EUBAM la Chișinău, Anssi Kartila.

În cadrul discuțiilor avute pe acest subiect, părțile au discutat perspectivele de aplicare a acestui mecanism de cooperare transfrontalieră, menit să reducă timpul de traversare a frontierei și să diminueze eventualele fraude sau incidente de integritate.

Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie i-a mulțumit șefului EUBAM pentru implicarea activă în promovarea conceptului controlului comun la frontiera moldo-ucraineană. ”Controlul comun și-a demonstrat pe deplin eficiența în cele șase posturi comune de control, existente actualmente. Este o practică așteptată și salutată atât de călători, cât și de către agenții economici și transportatori. Prin urmare, este de datoria noastră să continuăm să dezvoltăm acest mecanism pentru ca de aceste facilități să beneficieze toți mai mulți cetățeni.”, a subliniat Vitalie Vrabie.

La rândul său, șeful EUBAM a declarat că va interveni în adresa autorităților ucrainene pentru a accelera demersurile de aplicare a controlului comun conform înțelegerilor agreate. Totodată, acesta intenționează să sensibilizeze responsabilii ucraineni în partea ce ține de asigurarea cu personal, astfel încât aceștia să echivaleze numărul lor de angajați cu cel al autorităților din Republica Moldova.

De asemenea, Slawomir Pichor a informat despre desfășurarea unei misiuni de evaluare privind nivelul de pregătire a posturilor de a implementa controlul comun.

În replică, Vitalie Vrabie a menționat că Serviciul Vamal a identificat deja următorul post unde ar putea fi aplicat controlul comun. Este vorba despre postul vamal ”Tudora”, de pe teritoriul țării noastre. Acesta dispune de infrastructura necesară, fiind deja alocate și spațiile pentru găzduirea reprezentanților ucraineni.

Amintim că, conform Acordului interguvernamental între Republica Moldova și Ucraina, semnat 6 octombrie 2017, controlul comun poate fi aplicat la toate punctele de trecere de la frontiera comună.

Un alt subiect al discuțiilor s-a referit la cooperarea în domeniul combaterii contrabandei cu bunuri, inclusiv țigarete, stupefiante sau armament. La acest capitol, șeful EUBAM a apreciat buna cooperare între părți și participarea activă a Serviciului Vamal la toate operațiunile antifraudă, organizate sub egida organizațiilor internaționale de profil.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu