Întreprinderea Calea Ferată a Moldovei suportă lunar pierderi de jumătate de milion de dolari

Embed:

Întreprinderea Calea Ferată a Moldovei suportă, lunar, pierderi de jumătate de milion de dolari, ca urmare a furturilor de motorină din locomotive. Pentru a contracara aceste acţiuni, Ministerul Transporturilor intenţionează să doteze cu sisteme GPS 40 de locomotive. Costul acestei măsuri este de jumătate de milion de euro.

"Lunar la Calea Ferată se fură de la 30 la 40 % din motorina cumpărată. Asta înseamnă 300 sau 400 de tone de motorină sau jumătate de milion de dolari", precizează Anatol Şalaru, ministrul Transporturilor.

Unii dintre conductorii locomotivelor recunosc faptul că o parte din combustibil este furat. Alţii spun, însă, că nici n-au auzit de aşa ceva.

Potrivit conducerii Ministerului Transporturilor, combustibilul din locomotive este furat chiar de către angajaţii CFM. Aceştia staţionează în anumite locuri, unde sunt aşteptaţi de complicii care scot motorina cu ajutorul damigenelor. Sistemele GPS vor permite supravegherea locomotivelor şi a combustibilului din rezervoare. Astfel, furtul de motorină va deveni imposibil.

Dotarea vagoanelor cu sisteme de supraveghere face parte din procesul de reformare a Căilor Ferate ale Moldovei, proces care va începe în următoarele două luni şi va dura trei ani. De menţionat că, deşi cunoaşte demult despre furturile de la CFM, conducerea Ministerului Transporturilor nu a sesizat niciodată instituţiile de anchetă despre aceasta.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu