Întrebări pentru Sandu și Năstase: Ştiau că Fundaţia Open Dialog a primit 2 milioane de dolari de la Platon?

Embed:

Multe din întrebările comisiei parlamentare de anchetă privind amestecul Fundaţiei "Open Dialog" în treburile interne ale ţării şi finanţarea ilegală a partidelor au rămas fără răspunsuri. Asta pentru că liderii PAS şi PPDA au refuzat să participe la audieri.

Preşedintele comisiei a anunţat aseară că raportul în baza anchetei a fost finalizat şi în scurt timp va fi prezentat în plenul Legislativului. Potrivit lui Igor Vremea, deputaţii au vrut să afle de la Maia Sandu şi Andrei Năstase, dacă ei cunosc faptul că ONG-ul Ludmilei Kozlowska a primit 2 milioane de dolari de la două companii care-i aparţin lui Veaceslav Platon, lucru confirmat de instituţiile de resort din Moldova şi examinate în prezent sub aspect penal.

O altă întrebare care a rămas fără răspuns este dacă liderii PAS şi PPDA au sesizat că la evenimentele de lobby, organizate de "Open Dialog" participau aşa-numiţi activişti civici de la Chişinău, care nu-şi ascund simpatiile pentru Federaţia Rusă. 

De asemenea, dacă ar fi participat la audieri, Sandu şi Năstase ar fi trebuit să explice cum se înscrie înregimentarea lor alături de Ludmila Kozlowska în lupta diversionistă împotriva Moldovei. Asta după ce, prin activităţi de lobby, ea a contribuit direct la aprobarea în diverse foruri europene a unor rezoluţii îndreptate împortiva ţării noastre, dar şi a României, Ucrainei şi Poloniei.

"Noi am reflectat mai multe concluzii ale noastre, mai multe observații analize asupra tuturor materialelor, care, în principiu, Comisia le-a obţinut şi pe care le-a furnizat una sau altă instituţie, inclusiv şi cele care sunt publice. Noi am vrut din prima sursă să aflăm unele răspunsuri la anumite întrebări, inclusiv şi cele cu caracter confidențial, dar mă rog, asta e", a declarat Igor Vremea, deputat PDM

Luni, liderii PAS şi PPDA au refuzat din nou să participe la audierile comisiei parlamentare. Ajunşi la uşa Parlamentului, Maia Sandu şi Andrei Năstase au cerut repetat ca şedinţa să fie publică, deşi acest lucru contravine legii.

Deşi Sandu şi Năstase resping orice legătură directă cu Fundaţia "Open Dialog", în presă au apărut mai multe fotografii care demonstrează că ei ar fi participat la cel puţin două evenimente organizate cu suportul acestui ONG, acuzat că face lobby pentru infractori periculoși, beneficiază de finanțări dubioase și livrează echipament militar în Donbass.

Preşedintele acestei fundaţii, Ludmila Kozlovska, a confirmat că a plătit biletul de avion pentru ca liderul PAS, Maia Sandu, să participe la o conferință care a avut loc la Bruxelles.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu