Între Moldova şi Ucraina ar putea fi construită o zonă economică liberă

În viitor ar putea fi constituită o zonă economică liberă între Republica Moldova și Ucraina. Potrivit unui comunicat al Guvernului moldovean, subiectul a fost discutat, joi  la Kiev, de către premierul Ion Chicu şi omologul său ucrainean Oleksiy Honcearuk. 

În comunicat însă nu se precizează conceptul zonei economice, dar nici unde ar putea fi amplasată aceasta. 

Potrivit serviciului de presă al Guvernului moldovean, cei doi premieri au discutat şi despre securitatea energetică, în special, despre furnizarea gazelor naturale și tranzitarea acestora după data de 31 decembrie 2019, care depinde de înțelegerile între Ucraina și Rusia.

Printre alte subiecte discutate au fost cele ce țin de cooperarea bilaterală: consolidarea securității în regiune, inclusiv susținerea reciprocă în reglementarea conflictelor existente pe teritoriul ambelor state, liberalizarea transportului auto și aerian, extinderea controlului unic la frontiera comună prin implementarea mecanismului la puncte noi de trecere, măsurile antidumping impuse de Guvernul Ucrainei pentru un set de produse, care afectează producătorii moldoveni și altele.

Premierii au decis să organizeze curând o ședință a co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare economică, pentru a impulsiona progresul pe fiecare din subiectele de interes comun.

La Kiev, premierul Ion Chicu este însoţit de vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, ministrul Afacerilor Externe și Integrare Europeană, Aureliu Ciocoi, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi și alți oficiali.

 

 

loading...

Lasă un comentariu