Intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, o realizare ISTORICĂ. Ce acţiuni vor întreprinde autorităţile

Embed:

Intrarea în vigoare a Acordului de Asociere este o realizare istorică. De această părere este preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. 

La sfârşitul şedinţei comune a Guvernului şi a Parlamentului, speakerul împreună cu premierul Pavel Filip au declarat că Republica Moldova va continua drumul european pentru a deveni astfel o parte a comunităţii europene şi să astfel cetăţenilor să le fie asigurată stabilitatea, echilibrul şi bunăstarea. 

"Stabilitate, echilibru şi bunăstare pentru cetăţenii Republicii Moldova - asta încercăm să obţinem pentru cetăţenii noştri. E de notat că există o îmbunătăţire considerabilă în comunicare şi cooperare între Parlament şi Guvern. Suntem pe calea cea bună", a spus Andrian Candu. 

La rândul său, premierul Pavel Filip a declarat că evenimentele recente care au loc în Marea Britanie nu va determina autorităţile de la Chişinău să-şi schimbe decizia în privinţa derării la UE.

Mai mult decât atât, şeful Cabinetului de Miniştri a menţionat că, în curând, Guvernul şi Parlamentul vor elabora o nouă Foaie de parcurs cu paşi pe care îi vor realiza până la sfârşitul acestui an. 

"Este o zi istorică pentru Republica Moldova, atunci când intră în vigoare Acordul de Asociere la UE, astăzi intră in vigoare Acordul de liber schimb, pentru că astăzi am făcut un pas foarte concret în direcţia Uniunii Europene. Să nu se bucure cei care cred că decizia Marii Britanii de a ieşi din UE ne va face să renunţăm la această decizie. Suntem hotărâţi să mergem şi în continuare pe reforme care ne vor apropia de UE. În această şedinţă comună am trecut în revistă Foaia de parcurs, am convenit că vom avea în a doua jumătate a anului o altă Foaie de parcurs care să ne mobilizeze de la 1 august la 31 decembrie", a spus premierul Pavel Filip. 

Acordul de Asociere cu UE a început să fie implementat provizoriu din întâi septembrie 2014, la două luni de la semnare. 

Ultimul stat, din cele 28 de ţări-membre ale blocului comunitar care a ratificat documentul, a fost Italia, în noiembrie 2015. Acordul de Asociere conține prevederi cu caracter obligatoriu, norme regulatorii și reguli de cooperare mai extinse în toate sectoarele. Cu ocazia intrării în vigoare a documentului, deputaţii şi miniştrii se întrunesc astăzi în şedinţă comună. Ei vor discuta despre foaia de parcurs privind acţiunile prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE, care până în prezent a fost realizată în proporţie de 68 la sută.

Termenul de punere în aplicare a prevederilor foii de parcurs expiră în data de 31 iulie. Acest lucru a dus la accelerarea ritmului de încheiere a tuturor acţiunilor planificate pentru implementarea reformelor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu