Intră în vigoare noile sancţiuni împotriva Rusiei adoptate de Uniunea Europeană şi Statele Unite

Embed:

Occidentul s-a ţinut de cuvânt. Noile sancţiuni împotriva Rusiei, adoptate de Uniunea Europeană, au intrat în vigoare. Acestea lovesc dur în companii importante din domeniul energiei, al apărării şi financiar. De asemenea, a fost suplimentată lista neagră a UE, în care au intrat mai mulţi deputaţi şi oligarhi ruşi. Şi Statele Unite urmează să anunţe care sunt noile măsuri punitive împotriva Moscovei.

Potrivit Consiliului European, noile sancţiuni interzic finanţarea a trei mari companii ruseşti din domeniul apărării, printre care OboronProm. Alte nouă firme din nu pot importa tehnologii din UE. Trei mari companii din sectorul energetic, Rosneft, Transnefti şi Gazpromnefti, nu pot lua împrumuturi din UE. 

De asemenea, cinci mari bănci din Rusia, printre care Sberbank şi Gazprombank, au acces limitat pe piaţa internaţională de capital. Instituţiile financiare nu mai pot primi împrumuturi din Uniunea Europeană.

24 de persoane, printre care noii lideri din Donbas, membrii Guvernului din Crimeea, precum şi decidenţi şi oligarhi ruşi, au fost adăugate pe lista celor vizaţi de noile sancţiuni. În rândul acestora a intrat şi controversatul deputat rus Vladimir Jirinovschi, precum şi legislatorul Oleg Lebedev, care este prim-vicepreşedintele Comisiei Dumei de Stat pentru relaţiile cu ţările CSI.

Totuşi, UE va face până la sfârşitul lunii o evaluare a progreselor din Ucraina şi ar putea revizui sau chiar abroga noile măsuri punitive.

"Statele membre vor face, până la sfârşitul lunii, o evaluare comprehensivă asupra implementării Acordului de armistiţiu şi planului de pace din Ucraina, în funcţie de evoluţiile din teren'', a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei UE, Maja Kocijancic.

Sancţiunile americanilor vor fi anunţate astăzi de preşedintele Barack Obama, dar potrivit unor surse acestea sunt similare celor impuse de Bruxelles.

"Sancţiunile demonstrează determinarea comunităţii internaţionale de a adopta măsuri care să implice costuri economice importante pentru Rusia, din cauza deciziilor luate de Putin în Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Aceasta este cea de-a patra rundă de sancţiuni impusă de Occident Rusiei, drept reacţie la anexarea ilegală a Crimeei şi la influenţa Moscovei asupra separatiştilor din estul Ucrainei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu