INTOXICAȚIE LA PRODĂNEȘTI: Șapte elevi au fost externați, iar alți patru mai rămân la spital

Patru copii mai rămân internați în spitalul din Florești, după ce s-au intoxicat, la şcoală, cu pastilele unei colege. Potrivit medicilor, starea celorlalţi elevi este satisfăcătoare şi nu necesită tratament la domiciliu. Administrația instituției de învățământ, unde s-a produs incidentul, afirmă că vor lua toate măsurile de siguranță pentru a evita asemenea situații. 

Directorul interimar al gimnaziului din Prodănești, Lilia Juncu povestește că incidentul a avut loc ieri, în jurul orei nouă.

"Colegii din clasă făcând o glumă așa mai vedeți de prost gust au luat pastilele din geantă și au început a împărți între ei. Fără voie, fără permisiune. Efectul s-a văzut o oră, o oră jumate când au început a avea dureri de cap, amețeli. Profesorii la lecție au observat că copii nu reacționează", a spus directorul interimar al gimnaziului, Lilia Juncu.

Totul ar fi avut loc în timpul pauzei, elevii ar fi luat pastilele din geanta colegei lor, fără ca să o anunţe şi le-ar fi împărţit între ei în curtea instituţiei. Peste câteva ore, în timpul lecţiilor au apărut şi primele simptome care i-au pus în gardă pe profesori. Ulterior, aceştia au alertat medicii care le-au oferit ajutor medical minorilor. La această oră internaţi în spital mai rămân patru elevi.

"Stare de gravitate ușoară. Încă urmează tratament. Un copil a fost transferat din secția Reanimație dimineața. Starea lui evident cu ameliorare și am avut trei copii care au stat la supraveghere, starea lor la moment satisfăcătoare", a spus medicul Alexandru Ciocîrlan.

Potrivit oamenilor legii, elevii au consumat câte jumătate şi câte o pastilă de Clonazepam.

"Medicamentul care l-au primit copii daţi este un medicament cu acţiune neuroleptică, cu o acţiune sedativ, cu o acţiune relaxantă şi în consecinţă pacienţii aveau slăbiciuni generale, erau somnolenţi", a spus şeful adjunct al spitalului raional, Ludmila Capcelea.

Pe de altă parte reprentanţii din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică susţin că elevii ar fi consumat mai multe tipuri de pastile.

"Consecințele ar fi putut fi foarte grave, dat fiind că copii din cazul ăsta, clasa a șapte- opt au primit trei feluri de pastile și în această combinație dacă nu era asistența medicală urgența la timp acordată puteau să fie cazuri imprevizibile", a spus directorul CNSP, Iuri Pînzaru.

În urma acestui caz, resprezentanţii din cadrul direcţiei raionale de învăţământ din Floreşti s-au deplasat astăzi la faţa locului udne au iniţiat o anchetă de serviciu.

"În ancheta de serviciu sunt vizaţi nemijlocit directorul instituţiei date, cadrele didactice, diriginţii, asistentul medical. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi atunci vor fi sancţionaţi disciplinar", a spus specialistul din cadrul direcţiei generale, Angela Balan.

Circumstanţele în care a avut intoxicaţia în masă sunt cercetate de poliţie împreună cu procurorii.

"Pe marginea cazului este deschis proces penal, urmând a fi stabilite persoanele vinovate de producerea incidentului. -În ce caz veţi iniţia o cauză penală? -În cazul în care stabilim persoane vinovate de intoxicaţia copiilor daţi, inclusiv factorii din cadrul instituţiilor medicale", a spus procurorul din cadrul Procuraturii Floreşti, Lilia Mîțu.

Procurorii s-au referit la angajaţii instituţiei medicale în care copila ar fi primit tratamentul. Părinţii fetei au refuzat să vorbească cu echipa noastră de filmare, dar profesorilor le-a povestit că ei nu ştiut că fata lor a luat pastilele cu ea la şcoală.

Ieri, 11 elevi, cu vârstele cuprinse între 12 şi 13 ani, de la gimnaziul din satul Prodăneşti, raionul Floreşti au ajuns la spital, după ce au băut pastilele cu un efect puternic.

Medicamentele aparţineau unei colege, care le administra la prescripţia medicilor pentru a-şi trata tensiunea intracraniană. De la începutul acestui an, 775 de oameni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu medicamente. Aproximativ jumătate din numărul total de cazuri, și anume 353, au fost copii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu