INTOXICAŢIA de la Cantemir: Mama şi bunica, externate pentru a merge la înmormântarea copiilor

Embed:

Mama celor două fetiţe decedate şi bunica lor au solicitat să meargă acasă pentru a înmormânta copilele, dar şi pe verişorul lor, care s-a stins ieri la spital, din aceeaşi cauză. Potrivit medicilor, starea celor două femei este de gravitate medie, dar la insistenţa lor, ele vor fi lăsate să meargă acasă sub supravegherea medicilor de pe ambulanţă. După înmormântare, femeile vor fi aduse înapoi la spital pentru supraveghere medicală.

Între timp, apar noi detalii în ancheta desfăşurată în acest caz. Specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor spun că preparatul cu care s-au intoxicat victimele a fost procurat ilegal. 

Reprezentanţii ANSA spun că insecticidul folosit de bunicul celor două fetiţe decedate la stropit grâul a fost luat de la agronomul gospodăriei agricole din Flocoasa. Acesta din urmă spune că nu a ezitat să-i dea insecticidul gratis, întrucât îl cunoaşte pe bărbat de 35 de ani, el fiind tractorist.

"I-aţi explicat cum să o folosească? Numaidecât, i-am lămurit cum să facă, cum să gătească solul cu pleoncă, cu nisip, cum să puie. Toate normele de siguranţă i le-am spus. M-a rugat că nu avea la cine, numai eu eram cu culturile de câmp, eu lucrez cu culturile de câmp. Substanţa asta timp de 20 minute, jumătate de ceas ea nu acţionează nimic, ea se astupă cu pleoncă şi după aceea acţionează. Începe să intre în reacţie cu aerul şi degajă gaz", a menţionat Ion Anastase, agronom.

Agronomul a scris deja o explicaţie despre locul de unde a cumpărat şi cum i-a fost vândut preparatul. Reprezentanţii ANSA susţin că bărbatul nu avea dreptul nici să procure, dar nici să vândă această substanţă. Acest tip de insecticid se eliberează doar persoanelor autorizate şi care trec un curs special de instruire privind utilizarea lor.

"Procurarea a fost în viziunea noastră ilegală. Dat fiind faptul că agronomul nu dispune de acel certificat de instruire şi când a mers la acel magazin trebuia să prezinte obligatoriu aşa cum prevede legislaţia certificatul de instruire. Aceste insecticide din grupul celor mai periculoase şi toxice sunt destinate utilizării doar de către profesionişti în echipamente speciale", a declarat Iurie Pânzaru, şef de direcţie ANSA.

Potrivit autorităţilor locale, verişorul în vârstă de opt ani a celor două surori care au decedat primele în urma intoxicaţiei, se afla în vacanţă la bunici. Băiatul era din Goteşti. În momentul tragediei, mama lui se afla în străinătate în vizită la o rudă.

Cele cinci victime s-au otrăvit cu fosfit de aluminiu, un insecticid extrem de periculos, cu care stăpânul casei a stropit grâul, depozitat într-o anexă a casei unde dormeau membrii familiei. Pentru cele opt tone de cereale, bărbatul ar fi folosit 30 de pastile de insecticid, ceea ce este de două ori mai mult peste norma admisă.

Procurorii au deschis două dosare penale în acest caz - unul legat de intoxicaţia cu pesticide şi celălalt pentru a verifica modul în care au intervenit lucrătorii medicali de pe ambulanţă.

O anchetă paralelă a fost inițiată și de ministerul Sănătății.

Citeşte şi: INTOXICAŢIA de la Cantemir: Ce s-a întâmplat cu asistentele medicale care au acordat primul ajutor familiei

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu