Interzicerea Wikipedia în Turcia, declarată ilegală de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a Turciei a decis că blocarea accesării Wikipedia este neconstituțională și autoritățile vor fi obligate să permită populației să intre pe enciclopedia online, scrie BBC News.

Instanța a declarat că interdicția a încălcat drepturile privind libertatea de exprimare și a dispus ridicarea acesteia. Guvernul turc a interzis site-ul în 2017, din cauza unor postări care sugerează că Turcia a cooperat cu militanții jihadiști din Siria.

Guvernul turc a cerut Fundației Wikimedia înlăturarea informațiilor, dar aceștia au refuzat și a dus Turcia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Joi, Curtea Constituțională a votat cu 10-6 că interdicția încalcă libertatea de exprimare.

Hotărârea luată de Curtea Constituțională, joi, este considerată o victorie semnificativă pentru Wikimedia, iar fondatorul, Jimmy Wales, a celebrat hotărârea într-un tweet. ”Bine ai revenit, Turcia!”, a fost postarea acestuia alături de o fotografie cu el și steagul Turciei pe fundal, scrie libertatea.ro
loading...

Lasă un comentariu