Interzicerea publicităţii la alcool va afecta sectorul vitivinicol şi industria Moldovei în general, iar statul va avea de suferit

Embed:

Propunerea membrilor cabinetului de miniştri, prin care publicitatea la alcool nu va mai fi posibilă nici la televizor, nici pe stradă, nici în transportul public şi nici pe internet va afecta sectorul vitivinicol şi industria Republicii Moldova în general, iar statul ar avea de suferit, de această părere sunt invitaţii emisiunii Fabrika.

"Publicitatea este un instrument puternic pentru investitorii străini. Cota băuturilor alcoolice este de 5-6% din toate investiţiile în publicitate. Astfel, decizia Guvernului va afecta industria în general a Moldovei", a menţionat directorul agenţiei de publicitate "Brandson" Liliana Urschi.

Potrivit lui Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii Oenologilor, politica Guvernului nu este coerentă în ceea ce priveşte interzicerea publicităţii: "Sectorul vitivinicol va fi afectat de decizia Guvernului. Părerea mea este că nu produsul este vinovat, dar comportamentul faţă de produsul respectiv. Avem nevoie de publicitate pentru a arăta beneficiile vinului pentru sănătate".

Spusele preşedintelui Uniunii Oenologilor au fost confirmate şi de declaraţiile analistului politic, Igor Boţan, care precizează că iniţiativa Guvernului pare a fi una incoerentă. "Nu înţeleg această politică a Guvernului, care îmi pare incoerentă şi vine în contradicţie cu eforturile BERD, care face un efort important pentru susţinerea sectorului vitivinicol şi pentru Moldova. Se vor pierede bani", a punctat Boţan.

"Dacă este coerent, Guvernul ar trebuie să excludă din lista sărbătorilor "Ziua Vinului", care este sărbătorită de moldoveni mai presus decât altele mai importante", a mai adăugat analistul specificând că acest subiect nu a fost studiat minuţios de cei care s-au ocupat de acest proiect.

Mai mult, invitaţii emisiunii sunt de părere că vinul ar trebui să fie scos din categoria băuturilor alcoolice şi să fie catalogat drept produs agro-alimentar. "Deja de doi ani se discută referitor la excluderea vinului din contextul băutrurilor alcoolice, trebie să-l declarăm ca produs agro-alementar. Nu putem nega o activitate economică importantă pentru ţara noastră", a explicat Gheorghe Arpentin.

Acesta a mai adăugat că această iniţiativă a Guvernului vine în contrdicţie cu un efort al unei agenţii internaţionale, iar Banca Europeană de Investiţii face un efort pentru a susţine sectorul vitivinicol moldovenesc. "Să nu uităm că 300 de mii de oamni stau în spatele sectorului venicol, care nu vor fi de acord cu această decizie, iar deputaţii ar putea fi penalizaţi la următoarele alegeri. Urmează să cerem unele precizări, să stabilim dacă iniţiativa se referă şi la băuturile venicole", a precizat Arpentin.

Amintim că azi, membrii cabinetului de miniştri au avizat pozitiv, un proiect de lege prin care tinerii nu vor mai putea procura băuturi alcoolice dacă nu au vârsta de 21 de ani. De asemenea, băuturile alcoolice nu vor mai putea fi vândute mai târziu de ora 22.00, iar publicitatea la alcool nu va mai fi posibilă nici la televizor, nici pe stradă, nici în transportul public şi nici pe internet.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu