Interzicerea de laptopuri în cabinele avioanelor ar putea fi extinsă la alte aeroporturi

Statele Unite ale Americii ar putea extinde la alte aeroporturi interdicția de a aduce laptopuri în cabinele avioanelor, a declarat miercuri secretarul american pentru securitate internă John Kelly, informează agerpres.ro.

Amenințarea de a provoca explozia unei bombe ascunse într-un laptop "este reală, și eu cred că ea devine tot mai reală", a declarat ministrul în timpul unei audieri în Senat.

"Am putea lua măsuri într-un viitor nu atât de îndepărtat pentru a extinde numărul de aeroporturi" (unde se va aplica interdicția), a adăugat el.

Washingtonul a interzis aducerea de laptopuri și tablete în cabinele avioanelor care asigură zborurile a nouă companii aeriene de pe zece aeroporturi internaționale, invocând în susținerea acestei decizii riscul de atentate.

Cele opt țări ale căror companii și aeroporturi sunt vizate sunt toate aliate sau partenere ale SUA: Turcia, Iordania, Egipt, Arabia Saudită, Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe și Maroc.

Marea Britanie a luat măsuri similare, care se aplică avioanelor cu destinația sau provenind din Turcia, Liban, Iordania, Egipt, Tunisia și Arabia Saudită.

Responsabili în domeniul antiterorist au atenționat că grupări jihadiste sunt pe cale să dezvolte bombe ce ar putea fi plasate în spațiul prevăzut pentru bateriile aparatelor electronice.

"Aflăm în fiecare zi că zeci de celule (jihadiste) discută să atace aviația. Trebuie să le supraveghem pentru a vedea dacă ele vor trece de la discuție la acțiune. Aceasta este o amenințare reală, prezentă mereu. Dacă nu putem dejuca amenințarea, ne putem aștepta la aștepta la ajustări suplimentare (la politicile de securitate) într-un viitor foarte apropiat!, a mai spus Kelly.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu