Interviu exclusiv pentru PRIME. Chiril Gaburici, despre investiţiile în IT, programul Drumuri Bune şi mediul de afaceri din Moldova

Agenţii economici din Moldova au suficientă experienţă şi sunt pregătiţi să implementeze programul Drumuri Bune 2, care prevede reparaţia şi construcţia a 2.600 de kilometri de drum, anul viitor. Declaraţia a fost făcută de ministrului Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul unui interviu exclusiv pentru Prime TV.

Alexei Lungu, jurnalist Prime TV: Domnule ministru vă mulţumesc că aţi găsit timp să discutaţi cu noi. Ştiu că aveţi o agendă care parctic vă ocupă toată viaţa. Dar totuşi, cum arată o zi din viaţa ministrului Gaburici?

Chiril Gaburici, ministrul Economiei: Diferit, în fiecare zi diferit. Fiecare zi este activă, plină şi interesantă. Începe pe la 05:30, 05:45 şi se termină atunci când reuşesc să le fac pe toate.

Alexei Lungu: Zic să mergem. Mergem la Teckwill, fiindcă vreau să vorbim despre investiţii în IT şi facem o retrospectivă la tot ce s-a întâmplat în ultimul an. Toată lumea se întreabă, fiind nemulțumită de drumurile din Chișinău, de ce nu vă implicați și aici, în Capitală.

Chiril Gaburici: În primul rând, tot ce ține de administrația publică locală este în mare parte pe seama primăriei. Primăria are buget separat, independență și toată libertatea să își organizeze acest lucru. Aici este toată libertatea în mâinile primăriei și ea trebuie să se organizeze bine ca să poată repara drumurile. Trebuie să înceapă de la drumurile principale, să meargă în cartiere și așa mai departe.

Alexei Lungu: Să facem o retrospectivă cu programul campaniei Drumuri Bune. Dacă ați face o retrospectivă de la început și pînă la sfîrșitul programului, ce v-a plăcut și ce ați schimba pentru implementarea părții a doua a programului?

Chiril Gaburici: Uite, am deschis site-ul Drumuri Bune și aici îmi place să văd că totul e albastru. A fost un proiect mare și complicat și eu spuneam chiar la voi la emisiune că a fost foarte greu logistic să poți să verifici și să fii prezent în aproape 100 de localități. Se făceau lucrări concomitent în 100 de localități. Asta înseamnă că în 100 de localități era nevoie de material de lucru, de echipe care să  muncească, echipament, pietriș și așa mai departe. În 100 de localități trebuia să fie discuții și să fie aprobat regimul de lucru cu autoritatea publică locală.

Noi deja am început discuțiile și lucrul cu autoritățile locale și le-am rugat să discute cu locuitorii satului și să decidă care porțiune de drum ei vor s-o vadă reparată sau construită în 2019. Altă lecție învățată este că avem nevoie în unele localități să facem mai mult decât drumuri, ci și treceri de pietoni, iluminat stradal, scurgeri pentru apă. Pentru lucrări adiționale, avem nevoie de timp, planificare și proiect. De asta ne-am organizat astfel ca să reușim să facem mai bine.

Alexei Lungu: Președintele PDMVlad Plahotniuc, a anunțat pentru 2019 planul Drumuri Bune - 2, care prevede reabilitarea, construcția a 2.600 de kilometri de drum. Au capacitatea agenții economic din Republica Moldova să facă aceste lucrări?

Chiril Gaburici: Vreau să spun că la începutul anului 2018 asta tot urma să fie un examen pentru noi și nu eram foarte siguri că o să reușim cu forțele proprii și cu companiile din Republica Moldova. Aveam ședințe practic săptămînal cu ei și în mare parte la începutul proiectului erau ședințe organizatorice. Încercam să facem planul de activități, l-am împărțit în segmente foarte mici și ei trebuiau să îl urmărească și să bifeze că l-au îndeplinit. Astfel i-am organizat și ei au reușit să facă față. Mai mult, cei care rămâneau în urmă, erau ajutați de cei care își finisau lucrul mai devreme.

Astăzi, avem echipe bine formate, companii care deja au făcut comandă de echipamente adiționale. Mai mult de atât, cei care lucrează în cariere și extrag pietriș tot își înnoiesc echipamentele, astfel ca să facă față volumului de pietriș necesar pentru anul viitor.

Alexei Lungu: Investiții multe în domeniul IT în Republica Moldova în ultima vreme. Premierul spunea că este un proiect de suflet pentru el, dumneavoastră veniți tot din comunicații și atunci întrebarea mea este dacă ajungem cândva să devenim un Sillicon Valley în Republica Moldova?

Chiril Gaburici: Am spus-o de mai multe ori că îmi doresc să aduc jucători importanți din domeniul IT. Astăzi, noi suntem foarte competitivi pentru regiune, am fost câteva săptămâni în urmă în vizită la Minsk. Am avut acolo discuții cu reprezentanții parcurilor IT. La ei este un parc fizic, la noi unul virtual. Diferența este libertatea, mobilitatea și flexibilitatea pe care noi o dăm celor din acest parc virtual. Ei nu sunt legați de un singur loc. Ei sunt oriunde vor ei în Republica Moldova.

În același timp, beneficiază de legea parcului IT, care acoperă tot teritoriul Republicii Moldova. Doar trebuie să fie înregistrați în acest parc virtual IT. Am zis că suntem competitivi și asta ne permite să atragem pe cei din domeniu.

Vreau să menționez un lucru foarte important, avem deja 11 luni de cînd funcționează legea parcului IT și avem peste 300 de rezidenți deja înregistrați. Este o cifră foarte bună și vedem cu numărul lor crește și crește. Nu sunt doar cei care activau pînă acum și asta vorbește despre faptul că suntem foarte atractivi. Sunt care vin pentru careva proiecte și se înregistrează în parcul IT.

Alexei Lungu: Să vorbim puțin despre investiții. Fiindcă în ultima perioadă au fost anumite modificări, anumite proiecte de lege care vin să atragă investiții, aceeași cetățenie prin investiții. Cât de bine stăm noi la capitolul atragerea oamenilor de afaceri în Republica Moldova, dar și impulsionarea celor care vor să-și dezvolte afacerea și să-și deschidă afaceri noi?

Chiril Gaburici: Am văzut un interes foarte mare la lansarea programului din mai multe direcții. Dacă este să vorbim, țările asiatice ne privesc interesat și țările din Africa, Arabia Saudită, șamd. Aceştia vor fi primii investitori și primii care vor veni. Criticile erau ceva de genul să nu vină oameni care finanțează terorismul, care vor să spele bani. Vreau să spun că lucrul acesta este exclus pentru că se va verifica.

De asta sunt patru filtre de selectare și se va verifica proveniența banilor și verificările astea le fac companii internaționale care sunt specializate anume pe asta, inclusiv cei de la INTERPOL, organele noastre care verifică, vorbesc despre Serviciul de Securitate, CNA, Ministerul de Interne, ș.a.m.d. Și lucrurile astea sunt complexe și se verifică și aici nu am niciun dubiu.

Sunt sigur că vor veni oameni de calitate care vor și care urmăresc să facă afaceri ori în Republica Moldova, ori, făcând afaceri undeva, vor folosi lucrul ăsta. Ulterior, noi suntem gestionarii fondului, ca să decidem în ce domenii strategice importante pentru Republica Moldova vom folosi aceste resurse.

Alexei Lungu: Dumneavoastră veniți din business, aveți experiență în aparatul birocratic al guvernului și știți situația din ambele tabere. Cât de necesar a fost acest pachet probusiness pentru mediul de afaceri din Republica Moldova și în ce măsură va impulsiona dezvoltarea mediului de afaceri din țara noastră? 

Chiril Gaburici: Zilele trecute am discutat cu cineva care face vânzări cu amănuntul în rețelele din țară și mi-a arătat un document cu descrierea salariului fiecărui angajat și are o linie aparte în descrierea salariului unde sunt +5%. El a făcut o chestie foarte interesantă, unde scria: economiile care au apărut în urma reformelor fiscale introduse de către Guvern. Și acestea 5% erau adaos la salariu. Deci, fiecare angajat vede lucrul acesta în fișa pe care o primește la sfârșitul lunii împreună cu salariul. Este un singur exemplu, dar lucrul acesta poate fi simțit de mulți alții.

Evident că sunt și agenți economici care nu au dat toate economiile angajaților, dar asta pe ei îi va face mai puțin competitivi cu concurenții. Cei care vor face acest lucru vor avea angajați mai calitativi, pe mai mare durată și vor avea un flux mai mare din cadrul companiillor lor. Cu acest lucru noi le-am dat mai mult aer agenților economici ca ei să poată reține angajații, ca ei să poată să dea un salariu mai mare, ca ei să aibă cheltuieli mai mici.

Alexei Lungu: Bine, pachetul probusiness are și altă prevederi.

Chiril Gaburici: Are, și este foarte important, l-am discutat ieri cu colegul din România și ei mi-au povestit ce-au făcut ei și eu m-am bucurat să văd că noi practic gândim la fel. Ei tot nu își doresc ca la un agent economic în companie să intre oricine care are epoleți și o mapă în mână și să înceapă să verifice. Mai rău de atât, ce se întâmpla la noi. Dacă aveai vreo greșeală, venea și ridica calculatoarele, blocau conturile și se stopa toată activitatea companiei. Nu, noi nu vrem lucrul ăsta.

Noi vrem ca oamenii care vin la lucru să continue să vină dimineața la muncă și să muncească, vrem ca compania să își continue activitatea. Poate să verifice doar Inspectoratul Fiscal, dar nu au voie să ridice și să stopeze activitatea.

Alexei Lungu: Care sunt prioritățile pentru sfârșitul acestui mandat?

Chiril Gaburici: Noi ne dorim ca în fiecare zi să facem ceva bun, ca să rămână în spatele nostru urme bune și ca să facem tot posibilul ca viața agenților economici să fie mult mai confortabilă, ca ei să poată să crească, să investească și să aibă acces la diferite piețe și să știe că produsele lor au continuitate. Ei să știe că au ieșiri, au suport și au toată platforma ca să poată continua și creșterea.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu