INTERVIU EXCLUSIV la Prime TV cu Pavel Filip. Ce spune premierul despre integrarea în UE şi conflictul transnistrean

Embed:

Conflictul îngheţat de la Nistru rămâne încă o rană deschisă pe corpul Moldovei. Asta chiar dacă, în acest an, s-au reuşit lucruri importante pentru soluţionarea diferendului, cum ar fi relansarea negocierilor în formatul 5+2, după un blocaj de peste doi ani. Declaraţiile au fost făcute de premierul Pavel Filip în cadrul unui interviu oferit exclusiv pentru Prime TV. 

Şeful executivului este convins că singura soluţie pentru conflictul transnistrean este un dialog constructiv între Chişinău şi Tiraspol.

"Acest conflict trebuie să fie rezolvat pe cale paşnică. Eu consider o realizare că în această regiune este menţinută pacea până în prezent. Anul acest, după o pauză de doi ani, am reuşit să reluăm negocierile în formatul 5+2. S-a reuşit, anul acesta, multe pentru că şi preşedinţia OSCE îi aparţine Germaniei", a menţionat premierul.

Filip a mai vorbit şi despre identificarea unei soluţii pentru ca diplomele studenţilor din stânga Nistrului să fie recunoscute în Uniunea Europeană, dar şi despre faptul că Moldova nu va depăşi anumite limite în discuţiile cu Tiraspolul.

"Desigur, există limite pentru noi. Noi nu vom depăşi aceste limite care sunt pericole asupra statalităţii Republicii Moldova. Principiul este unul – Republica Moldova este un stat integru. Va fi găsită soluţia pentru statutul acestei regiuni, astfel încât Republica Moldova una integră", a declarat Pavel Filip.

Premierul a mai declarat că integrarea europeană va contribui pozitiv la soluţionarea conflictului transnistrean:

"Noi privim integrarea europeană drept o reţetă de succes şi iată pas cu pas urmează să realizăm această reţetă. Alta ar însemna că trebuie să implementăm acordul de asociere, or acesta este lucrul cel mai important pe care l-a făcut acest guvern de la începutul anului."

Interviul integral poate fi urmărit pe site-ul prime.md.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu