INTERVIU EXCLUSIV. Gherman Gorbunţov: Am dovezi că Renato Usatîi a comandat omorul meu (VIDEO)

Embed:

A venit la Chişinău de bună voie pentru a răspunde la toate întrebările procurorilor moldoveni, legate de tentativa sa de omor. Este vorba de bancherul rus, Gherman Gorbunţov. Bancherul rus este convins că cel care a comandat omorul său este fugarul penal Renato Usatîi.

Mai multe detalii despre motivele crimei, dar şi despre interesele şi banii din spatele declaraţiilor mincinoase ale killerului Vitalie Proca aflaţi din interviul acordat în exclusivitate pentru Andrei Andrievski.

Andrei Andrievski: Bună seara, doamnelor şi domnilor. Vă prezentăm o ediţie specială. Astăzi, chiar în acest studiou, vom încerca să declanşăm o bombă. Desigur, e o bombă informaţională. În privinţa puterii exploziei, vă veţi pronunţa dumneavoastră înşivă, dar eu cred că va depinde de ce vom auzi astăzi, de informaţiile pe care le vor împărtăşi invitaţii mei. În primul rând, desigur, mă refer la invitatul special, care a venit la noi din străinătate. E omul care, drept urmare a ciocnirii cu o grupare criminală internaţională foarte serioasă, şi-a pierdut cea mai mare parte din avere, mai mult chiar, a fost la un pas de a-şi pierde viaţa. Dar a trecut peste aceste încercări şi azi e prezent în studioul nostru. E vorba de bancherul Gherman Gorbunţov.

Bună seara, domnule Gorbunţov.

Gherman Gorbunțov: Bună seara.

Andrei Andrievski: Pentru început, ţin să vă întreb, aţi venit în ţara despre care Renato Usatîi spune că e condusă de un om care, potrivit aceluiaşi Usatîi, a făcut tot posibilul ca dumneavoastră să nu mai fiţi pe această lume. Nu v-a fost frică să ajungeţi direct în mâinile omului care, realmente, e cel mai influent politician din ţara noastră? E vorba de Vlad Plahotniuc, liderul partidului de guvernare. 

Gherman Gorbunțov: Sunt sigur că nu el este. Sunt sigur că toate dosarele care mi-au fost intentate până acum, au fost iniţiate de către dl Usatîi pentru bani. Da, adică sunt sigur că Moldova actuală nu are nevoie de asta. Şi am decis să verific acest lucru. Am luat avionul şi am venit aici. 

Andrei Andrievski: Aţi ajuns aici, nimeni nu v-a ameninţat şi aţi venit în linişte la postul nostru de televiziune. Adică, precum văd, lucrurile nu stau chiar aşa cum le descriu unii.

Gherman Gorbunțov: A fost o zi grea, chiar foarte grea. Adică am fost interogat timp îndelungat. Atunci când m-am prezentat la toate procuraturile. Am făcut tot ce trebuia să fac, am fost peste tot unde am fost invitat, şi probabil că asta va mai continua zile în şir. Dar am decis pentru mine că povestea asta trebuie să se termine într-un fel sau altul. Dacă sunt vinovat, voi face închisoare, iar dacă nu sunt vinovat, vom pune punct la toate astea.

Andrei Andrievski: Foarte bine. Vom dezvolta acest subiect puţin mai târziu. Între timp, vreau să vi-l prezint pe cel de-al doilea invitat al nostru, care a acceptat cu amabilitate să mă ajute în această discuţie. E un om care cunoaşte în detalii situaţia cu dl Gorbunţov, pentru că persoana în cauză efectuează investigaţii jurnalistice. E vorba de bloggerul cunoscut în ţara noastră, Veaceslav Balacci. Bună seara, domnule Balacci.

Veaceslav Balacci: Bună seara.

Andrei Andrievski: Vă rog să mă ajutaţi în această discuţie, şi dacă aveţi întrebări, sunt sigur că cunoaşteţi subiectul mai bine decât mine, iar întrebările dvs. vor fi mult mai actuale. Vă invit să interveniţi şi să puneţi acele întrebări chiar acum.

Veaceslav Balacci: În primul rând, vă mulţumesc pentru invitaţie. Sunt foarte bucuros, dle Gorbunţov, să vă văd sănătos din nou în Chişinău. Dar dacă e să trecem de la tragedia comică cu killeri şi cu personale care le fac comenzi, mla versiunea de bază a celor întâmplate în martie 2012 la Londra, potrivit principalei versiuni pe care au urmat-o toate investigaţiile jurnalistice, începând cu anul 2013,The Guardian şi OCCRP, şi ultimele, cele mai recente investigaţii ale proiectului nostru Zeppelin Investigations. Şi, apropo, aceasta e versiunea pe care o urmează până în prezent procurorii: organizatorul crimei, Ion Druţă l-a trimis pe killerul Proca la Londra, la comanda lui Renato Usatîi, care acţiona în interesele foştilor dumneavoastră parteneri din Moscova, din Rusia, de la Căile Ferate Ruse, Boris Uşerovici şi Valeri Markelov. Până acum, nu v-aţi schimbat părerea şi poziţia ?

Gherman Gorbunțov: Nu, nu le-am schimbat. Şi ca să-mi dovedesc poziţia, am decis să vin aici. Am hotărât să nu mai fug, să nu mă mai ascund, să vin aici şi să închei această poveste azi, mâine sau în cel mai scurt răstimp. Indiferent de sfârşitul ei. Totodată, vom vedea ce se va întâmpla.

Veaceslav Balacci: Adică, îl bănuiţi în continuare pe Reanto Usatîi că ar fi comandat atentatul la viaţa dumneavoastră?

Gherman Gorbunțov: Nu-mi consider părerea drept o bănuială, sunt sigur de asta. Desigur, eu nu sunt instanţă de judecată şi nu pot să-l condamn, dar, pentru mine, sunt absolut sigur că a fost comanda lui. Mai exact, comanda lui şi a partenerilor săi mai mari. Bineînţeles, am putea să ne fandosim şi să discutăm despre politicianul Renato Usatîi. Eu însă văd un bandit, un ucigaş, un hoţ ordinar, care vrea cu tot dinadinsul să ajungă în politică, doar că nu prea pare să-i reuşească acest lucru. Pentru că, în opinia mea, aceste două lucruri, politica şi crima nu ar trebui să stea alături, ceea ce, slavă Domnului, se şi întâmplă aici! După mine, e un escroc ca mulţi alţii, şi nu unul dintre cei mai mari. Nu vreau să vorbesc de rău, dar în cap nu-mi vine nimic de bine. Vă cer scuze.

Veaceslav Balacci: Într-un final, Gherman, ca om, vreau să înţeleg, de ce Usatîi v-a dorit atât de mult moartea?Trebuie să-i doreşti nespus de mult unui om moartea, ca să o pui la cale şi să plăteşti pentru asta.Ce n-aţi putut împărţi?

Gherman Gorbunțov: Eu şi Usatîi nu am avut nimic de împărţit. Nici măcar nu a existat vreo legătură între noi. Pe Usatîi l-am văzut prima dată în Moldova, când dl Uşerovici l-a prezentat unor cunoştinţe de-ale mele şi mie, ca pe o persoană a cărei misiune era să mă lichideze. Aşa că, personal, n-am avut nimic de împărţit cu el. În ce mă priveşte, evaluez această situaţie foarte simplu. Domnul Usatîi a făcut afaceri în Moldova, dar n-a făcut un lucru important, nu mi-a făcut niciun rău mie. Adică, da, mi-a luat banca, şi ăsta e un lucru rău. Dar e vorba doar de bani. Însă nu m-a privat de libertate şi nu mi-a luat viaţa. Şi eu am plecat la Londra. După aceea Usatîi a devenit un şomer ca mulţi alţii, pentru că e o persoană care nu şi-a îndeplinit sarcina. Sarcina lui nu era să fure, iar el s-a distras prea tare, iar sarcina lui era să facă ceva cu mine ca să mă scoată din joc. În plus, cred că finanţarea era pe sfârşite, Usatîi s-a pus pe gânduri şi a decis să mă omoare, să-şi mânjească mâinile de sânge, totodată, cu acel sânge pe mâini să-şi îmbrăţişeze partenerii, deveniţi parteneri după toate astea, care, după aşa ceva, e puţin probabil să mai poată dispărea. De aceea cred că, atunci când a comandat omorul meu, puţin probabil să fi avut ceva personal cu mine, doar şi-a făcut treaba ca să poată să-şi păstreze banii. Asta e părerea mea.

Veaceslav Balacci: Deci cel care a comandat omorul a îndeplinit comanda altor persoane. Aşa reiese, da ?

Gherman Gorbunțov: Nu, cred că Usatîi a fost cel care a luat decizia să mă împuşte, pentru că el avea cel mai mult de profitat după asta. Să zicem aşa, a făcut exces de zel în a-şi îndeplini misiunea. Desigur. Şi a pătat mâinile oamenilor de sânge, iar după asta, nimeni nu-l va mai concedia vreodată, pentru că împart cu toţii acelaşi păcat. Din acest motiv gândesc aşa.

Andrei Andrievski: Vreţi să spuneţi că nu-l vor da afară din acea grupare criminală?

Gherman Gorbunțov: Omul a fost angajat să pună la cale o crimă, da. Să ajung la închisoare sau să mă omoare, dar să-mi facă ceva. Iar eu am plecat, eu stau în Londra, iar el nu mai poate să ajungă până la mine. Nu mai poate să mă trimită după gratii, nu-mi mai poate face nimic, nu mai poate îndeplini comanda primită. Respectiv, nu şi-a făcut treaba. Şi probabil că nici nu mai este nevoie de el.

Andrei Andrievski:Bine. Domnule Gorbunţov, pentru noi astea sunt nişte informaţii, oricum, noi vedem totul de la o parte, dumneavoastră însă le-aţi suportat personal. Acest lucru v-a privit personal, şi probabil că sunteţi cea mai indicată persoană care să se intereseze de evoluarea lucrurilor şi de desfăşurarea anchetei. Împărtăşiţi-le spectatorilor noştri ultimele veşti, bineînţeles, în limitele care vă permit. Ce se întâmplă cu ancheta? La ce etapă se află acum investigaţiile atacului la viaţa dvs. 

Gherman Gorbunțov: Cât timp domnul Proca se află în România, ancheta din Anglia nu are acces la el, potrivit deciziei judecătoriei ruse. Poliţia engleză nu prea îşi împărtăşeşte activitatea cu nimeni, şi într-un fel, poate aşa e corect. De aceea nu pot să mai adaug nimic.

Veaceslav Balacci: Cum credeţi, de ce anul trecut, după interviul nostru şi după ce procurorii moldoveniau venit la dumneavoastră în Londra, s-au alertat şi Proca, care începuse să dea interviuri, şi, respectiv, Renato Usatîi?Imediat a apărut povestea cu mituirea lui Proca cu transmiterea banilor ca el să depună nu ştiu ce mărturii. În anul 2013 Usatîi a făcut aceeaşi manevră, prin intermediul organizatorului atacului, Ion Druţă. El a vrut să acuze un alt om, pe bancherul rus Aleksandr Antonov, cum că, de fapt, el a făcut comanda. Din nou, vreau să înţeleg, de ce ar vrea un om onest să transmită bani, să plătească un killer ca acesta să spună ceva, că a spus sau că nu a spus. Se simte cu musca pe căciulă sau cum să înţelegem asta ?

Gherman Gorbunțov: Poftim, dumneavoastră puneţi întrebarea şi tot dumneavoastră răspundeţi la ea. Adică e nevoie ca toate privirile să se îndrepte într-o direcţie, e necesar ca toată lumea să accepte o anumită părere. După care, poţi folosi cum vrei acea părere şi poţi încerca să te detaşezi de povestea asta. E o mişcare simplă, primitivă: nu eu am fost, ci el. Cred că dl Usatîi... într-adevăr, se simte cu musca pe căciulă, aveţi dreptate. Adică se simte vinovat. Foarte vinovat. Acum cred că îi este frică. Renato, tu, ca o tânără pe Facebook, cânţi, eşti frumos, torni mizerii peste toţi, îi cerţi pe toţi, le vorbeşti urât. Eu unul am decis un lucru: l-am telefonat pe prietenul meu şi i-am spus: "Mâine vin în Moldova şi aş vrea foarte mult ...", "Încearcă să-mi organizezi o întâlnire cu domnul Plahotniuc." Într-un final, am stat cu el, am băut ceai, de aceea cred că versiunea ta cu "Plahotniuc criminalul" a eşuat. A eşuat definitiv. Şi vreau să-ţi fac o propunere, Renato, vino şi tu ! Vino, de ce nu ? De ce te temi ? Îmi pare rău, dar asta în limbaj simplu ar însemna "Nu flecări". Vino odată aici, să mergem la procuratură, să ne apărăm drepturile. Eu te voi aştepta, nu e nicio problemă. Cât poate să mai dureze asta ? Mai ales că eşti politician, te aşteaptă oamenii pe care ai reuşit să-i minţi, dând bir cu fugiţii ca o fetişcană fricoasă. Haide, fii bărbat, urcă în avion şi vino! Vom merge la procuratură şi vom dovedi împreună cine pe cine a atacat. Vinovatul va face închisoare, iar nevinovatul va rămâne în libertate. mSe va întâmpla ceva de bine. Asta e o simplă invitaţie. Haide !

Andrei Andrievski: Domnule Gorbunţov, în pofida celor spuse de mine la începutul discuţiei, aţi suferit foarte mult din punct de vedere financiar din cauza conflictului cu băieţii aceia, cu toate astea nu sunteţi un om sărac. Şi precum am înţeles din interviurile dvs. anterioare, şi dumneavoastră aţi investigat această situaţie. La nivel personal, pentru că vă puteţi permite să implicaţi anchetatori particulari, avocaţi buni, care să vă consulte. Aveţi dovezi directe sau indirecte că a fost totuşi Renato Usatîi? Pentru că el spune că Gorbunţov îl calomniază. Aveţi vreun temei pentru cele mafirmate de dumneavoastră ? Adică, e doar impresia dvs. sau există totuşi ceva ?

Gherman Gorbunțov: Nu există nicio impresie, să fiu sincer. Adică situaţia e cât se poate de simplă, mi-ar face plăcere să nu mă gândesc la Renato. E un escroc ordinar, mărunt, care nu e prea isteţ, nu prezintă mare interes, dar care încearcă să le spună tuturor că e mare vedetă. Hoţ, criminal, da.. Probabil, hoţ... deşi, nu ştiu. Nu am nicio impresia asupra acestui subiect. Da, am efectuat o investigaţie, şi drept urmare a rezultatelor ei, m-am decis să vin în Moldova, să termin cu toate chestiile astea.

Andrei Andrievski: Adică aveţi dovezi pe care poate că nu vreţi să le dezvăluiţi aici, dar care spun că totuşi Usatîi a fost ?

Gherman Gorbunțov: Da, am dovezi care spun că Usatîi a fost.

Veaceslav Balacci: De curând am văzut că şi killerul Proca s-a maturizat, şi, în sfârşit, după şase ani de la atac, a mărturisit public, chiar v-a transmis un mesaj emotiv, mărturisind totul. Usatîi, astă-vară a făcut un film întreg pentru dumneavoastră, în baza acelor mesaje, pe care, aşa cum spuneţi, şi cel care a făcut comanda, şi killerul vi le transmit. Nu v-aţi gândit să le răspundeţi cumva ?

Gherman Gorbunțov: Răspunsul e simplu. Dl Proca şi-a făcut treaba o dată, de două ori. Faptul că Proca a acţionat la comanda lui Usatîi vorbeşte despre două lucruri: primul, că ei sunt destul de apropiaţi şi încă păstrează legătura, iar al doilea: slavă Domnului, familia lui Proca a primit de la cineva bani. I-am spus deja atâtea lui Renato, ce aş putea să-i mai zic ? Dragă Renato! Încetează să te mai porţi ca o femeie, încetează să ţipi, ca un pionier de 15 ani, mizerii pe Internet despre oameni respectabili. Aminteşte-ţi că ai nişte alegători, oameni care au crezut în tine, care te-au votat şi care acum au rămas singuri. Zona e furată, probabil, fără tine, deşi cred că fără tine, se fură mult mai puţin, decât cu tine. Şi vino în Moldova să-ţi rezolvi problemele. Pentru că vor avea un final, doar nu vei sta la închisoare toată viaţa. Vei sta câţiva ani la răcoare şi vei ieşi la libertate, încă tânăr, nu e grav. Sau eu voi ajunge după gratii, voi ieşi şi eu într-o bună zi. Aşa că te invit să rezolvăm problema aici, în Moldova, în ţara pe care, aşa cum îi minţi pe toţi, o iubeşti.

Andrei Andrievski: Domnule Gorbunţov, aş vrea să vă întreb încă un lucru. Aţi vorbit cu anchetatorii noştri, cu procurorii, spuneţi-ne succint, ce îi interesează, despre ce a fost vorba, ce fel de vizită a fost asta ?

Gherman Gorbunțov:Am depus mărturii, adică m-am prezentat. M-am văzut dat în urmărire sau nu ştiu cum se cheamă asta, nu ştiu cum să mă exprim corect. Nu ştiu cum se vor termina toate astea, nu ştiu ce va urma, dar, fie ce o fi ! Eu depun mărturii, spun adevărul şi dovedesc unde am fost şi ce am făcut.

Andrei Andrievski: E mai bine nu "fie ce o fi", e mai bine să fie just, ca adevărul să triumfe.

Gherman Gorbunțov: Pentru asta am şi venit. Nu eu am furat, de la mine au furat. Nu eu am atacat, pe mine m-au atacat. Adică, de ce fug, de ce trebuie să se întâmple toate astea ? Consider că toate astea trebuie să se termine, de asta m-am hotărât.

Andrei Andrievski: Veaceslav, aveţi o întrebare ?

Veaceslav Balacci: Sunteţi mulţumit de ritmul desfăşurării investigaţiei procurorilor ?

Gherman Gorbunțov: Nu există niciun ritm. Ritmul investigaţiei în folosul meu, probabil, da. Adică văd oameni care se ocupă de asta, văd oameni care au dat de urmele adevărului, care, mai mult sau mai puţin, înţeleg cum stau lucrurile. Sper că dreptatea va triumfa.

Andrei Andrievski: Deşi, în general, eu fac comentarii politice şi investigaţiile jurnalistice, crimele nu sunt domeniul meu, suntem nevoiţi să vorbim despre asta. Deoarece atunci când politicienii se bagă în chestiuni criminale şi încearcă să-i atragă acolo şi pe alţi oameni, asta devine o problemă de un alt nivel, nu îl mai priveşte doar pe omul care a fost atacat, ne priveşte pe toţi, pentru că astea sunt deja problemele ţării, chestiuni ce ţin de securitatea naţională. Nouă nu ne rămâne decât să sperăm că ancheta, fie cea britanică, fie cea moldovenească, să ajungă la adevăr, să se clarifice cine e vinovat în realitate. Indiferent cine e acea persoană, să fie scoasă la iveală şi vinovatul să fie arătat tuturor. Şi oriunde s-ar ascunde, în Podmoskovie, într-o închisoare din România, nu contează unde, societatea trebuie să o privească în ochi pe acea persoană. Vă urez succes, sper ca această anchetă să se încheie cât mai repede, ca noi să aflăm adevărul. Acum îmi iau rămas bun de la dumneavoastră, domnilor şi doamnelor. Vom continua să urmărim acest caz şi dacă vom avea noi informaţii, vom reveni la acest subiect de câte ori va fi nevoie. Toate cele bune! La revedere.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu