INTERVIU EXCLUSIV CU EDUARD BAGHIROV despre 7 aprilie 2009, relaţia cu Mark Tkaciuk şi implicarea lui Marian Lupu

Blogger-ul şi publicistul rus Eduard Baghirov, suspectat de organizarea violenţelor din 7 aprilie 2009, rămâne în arest pentru încă 30 de zile. Mandatul de arest a fost prelungit în cadrul şedinţei de judecată de ieri. Acesta a relatat că asupra lui se exercită presiuni, pentru a face declaraţii calomnioase despre deputatul PCRM Mark Tkaciuk şi, totodată, că este ţinut în arest la indicaţiile preşedintelui interimar, Marian Lupu. Baghirov a oferit un interviu în exclusivitate pentru Publika.md.

- Unde vă aflaţi pe 7 aprilie 2009 şi ce aţi făcut în acea zi?

- Eram acasă, la Moscova. Beam whisky, aşezat la calculator, urmăream desfăşurarea evenimentelor şi discutam activ acest subiect pe LiveJournal. Toate deplasările mele pe direcţia Rusia –Moldova au fost înregistrate de autorităţile vamale, şi Procuratura cunoaşte prea bine că în acele zile nu eram prezent în Republica Moldova.

- Ce legătură aveţi cu protestele din aprilie 2009, din Moldova?

- Mă alătur întrebării dvs şi o readresez Procuraturii Generale a Republicii Moldova. Până în acest moment, nu mi-a fost înaintată nicio acuzaţie şi ca bază a arestării mele până acum serveşte o oarecare „bănuială”.

- Pe ce sunt bazate declaraţiile dvs precum că preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, ar fi cointeresat direct în arestarea dvs, şi de asemenea, că anume din ordinul lui, dvs aţi fi presat să depuneţi mărturii împotriva lui Mark Tkaciuk?

- Desigur, nu prin dispoziţia în scris, ci la comanda acestuia. La interogatoriile neoficiale, care de altfel au fost foarte multe, colaboratorii SIS Gohoviţă, Sârbu, Balon, procurorii Lilian Cociu, Sergiu Roşu şi viceprocurorul general, Pântea, mi-au declarat cu text deschis că „preşedintele e la curent cu toate, denunţă-l pe Marik şi pleacă acasă”. În plus, mi-au adăugat, în repetate rânduri, că „tu doar ştii ce se va întâmpla cu preşedintele dacă va reveni Voronin”. Luînd în consideraţie relaţiile delicate ale lui Lupu cu PCRM, şi şansele, nici pe departe iluzorii, că Voronin „va reveni”, fiţi de acord că tot ce-mi spuneau părea destul de credibil. Altă întrebare e că până în prezent nu mi-i clar ce legătură am eu cu toate acestea. La început, credeam că ei pur şi simplu mă duc de nas şi în curând totul se va clarifica. Dar când Lupu a declarat tranşant pentru presă, că este la curent cu cazul meu, şi i-a sugerat ambasadorului rus să nu-şi vâre nasul, îndată mi-am dat seama că în timpul interogatoriilor nu am fost minţit, iar ilegalităţile procurorilor sunt încurajate la cel mai înalt nivel.

- Pe blogul dvs, declaraţi că nu îl cunoaşteţi personal pe Mark Tkaciuk. Atunci cum puteţi explica faptul că anume de la dvs vor să se scoată mărturii împotriva lui?

- Întrebarea nu trebuie să-mi fie adresată mie.  Şi eu şi Tkaciuk, suntem, într-o oarecare măsură, oameni publici, şi în principiu, într-o ţară mică precum Republica Moldova, nu este chiar atât de complicat să afli dacă ne cunoaştem sau nu. Repet, nu îl ştiu pe Tkaciuk.

- Cum credeţi, de ce anume dvs, cetăţean al Federaţiei Ruse, publicist, aţi devenit unicul arestat şi învinuit în organizarea protestelor din aprilie din Moldova?

- Această întrebare trebuie să fie adresată mai degrabă Procurorului General, dl Zubco. „Domnule Zubco, cum explicaţi faptul că pe parcursul a 2,5 ani de la eveniment, pe dosarul cu multe volume Nr 2009038033, cu privire la revoltele din aprilie, a fost arestat doar Eduard Baghirov? Nu există oare în acest nonsens un mare adevăr?

- În opinia dvs, de ce până în prezent nu v-au schimbat forma de arest pe arest la domiciliu?

- Din acelaşi motiv pe care m-au şi arestat. Este o acţiune banală de presiune asupra mea. Gângurelile Procuraturii cu privire la necesitatea arestării din cauza unei potenţiale legături între mine şi „complicii” mei le ia în consideraţie chiar şi o instanţă de judecată evident părtinitoare: prin intermediul avocaţilor, administrez liber LiveJournal, ofer interviuri, chiar pot să redactez o rubrică zilnică în orice ziar. Iar cu privire la argumentul că aş putea să fug, să mă ascund de „ instanţele” lor, procurorii tac mâlc cu privire la faptul că înainte de a fi arestat, în fiecare zi mergeam la interogatoriile lor, ca la serviciu. Pot pleca în orice moment, dar iubesc Moldova şi respect legislaţia acestei ţări. Îmi pare rău că cineva abuzează de acest aspect.

- Vă aşteptaţi la acţiuni concrete din partea autorităţilor ruse? Cât de des vă întâlniţi cu reprezentanţi ai consulatului?  În opinia dvs, în ce măsură aceştia contribuie la rezolvarea acestei situaţii?

- Nu doar că aştept, dar şi văd personal acţiunile lor. Şeful biroului din cadrul consulatului se întâlneşte cu mine la primul apel, pătrunde în esenţa problemei, şi aş vrea să aduc mulţumiri Ambasadei Rusiei în R. Moldova, şi personal lui Valeri Kuzmin: inclusiv datorită acţiunilor lor, nu am fost până acum călcat în picioare. Aceşti tipi nu pun valoare pe nimic. Iar despre sprijinul extraordinar pe care mi-l acordă prietenii de la Moscova şi din întreaga lume ar trebui să ofer un interviu separat.

- Ce încercaţi să arătaţi prin decizia dvs de a ţine o grevă a foamei şi cât va dura aceasta?

- Oare chiar nu este clar? Ceea ce credeam drept o neînţelegere de moment s-a dovedit a fi o dezordine vulgară. Şi voi rezista acestei situaţii până la sfârşit, prin orice mijloace.

- În blog-ul dvs, vorbiţi despre modul în care se desfăşoară interogatoriile. Notele din blog corespund realităţii sau sunt o ficţiune?

- Nu. În descrierea acestor evenimente nu este nici un pic de ficţiune. Acum nu am chef de creativitate. Şi mai ales de glume.

- Mulţi apreciază arestul dvs drept un PR din partea dvs pentru propria persoană. Ce le-aţi răspunde celor care cred aşa?

- Sunt gata să mă schimb cu locul cu ei. În orice moment.

- Ce aveţi de gând să faceţi când veţi ieşi la libertate?

- Nimic deosebit. Voi sărbători evenimentul cu prietenii şi apropiaţii, care sunt foarte mulţi în Republica Moldova, iar apoi voi pleca acasă. Mi-i foarte dor de Moscova.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu