Interviu cu Iurie Leancă după semnarea Acordului cu UE: În a doua jumătate a anului 2015 am putea depune cererea de aderare la Uniunea Europeană

Embed:

Republica Moldova ar putea depune în 2015 cererea de aderare la Uniunea Europeană. Declaraţia a fost făcută de premierul Iurie Leancă după semnarea Acordului de Asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană.

''Trebuie să demonstrăm că suntem buni nu doar la declaraţii ci şi la expunerea prevederilor Acordului în realitate. Avem toate şansele ca după alegerile din acest an să continuăm reformele începute. În a doua jumătate a anului 2015 o  să depunem cererea de aderare la Uniunea Europeană. Până atunci trebuie să continuăm lupta cu corupţia şi va trebui să convingem toate cele 28 de ţări membre că suntem eligibili pentru aderarea la Uniunea Europeană'', a declarat premierul Iurie Leancă.

Iurie Leancă, susţine că acest Acord nu are de ce să nemulţumească Rusia şi nu contravine Acordului de liber schimb cu ţările din CSI.

''Acest Acord nu contravine păstrării unor relaţii bune, nici cu Federaţia Rusă, nici cu Kazahstan, nici cu Belarus. Această integrare europeană ne face mai previzibili, mai stabili şi ar trebui să contribuie la bunele relaţii. Nu există premise şi pretexte pentru ca Rusia să impună anumite restricţii Republicii Moldova. Vom avea în continuare consultări cu colegii din Federaţia Rusă, Belarus. Acest Acord nu contravine sub nicio formă Acordului de liber schimb cu CSI. Suntem gata să discutăm'', a mai spus premierul.

Totodată, premierul îndeamnă politicienii moldoveni să ia decizii raţionale şi să nu uite de responsabilităţi, în contextul în care în societate s-a discutat în ultimul timp despre pregătirea anumitor evenimente care ar pereclita parafarea Acordului.

''Vreau să cred în capacitatea de judecată şi în dicernământul politicienilor noştri. Vreau să cred că vor lua decizii rationale. Pe lângă drepturi ei au şi responsabilităţi. Nu trebuie să pună în pericol viaţa oamenilor, vedem ce se întâmplă în Ucraina. Instituţiile Moldovei sunt gata să contracareze aceste fenomene. Avem nevoie de maturitate în gândire. Avem alegeri şi acolo nu au decât să convingă cetăţenii cu ideile lor'', a conchis Leancă.

Publika.md aminteşte că, astăzi, Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu