Interviu cu Evgheni Şevciuk despre arestările din Transnistria, remanierile de cadre şi relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a acordat un interviu pentru Publika TV. Şevciuk a vorbit despre remanierile de cadre din stânga Nistrului, despre arestarea fostului preşedinte al Bancii Central Transnistrene, dar şi despre alte subiecte.

Vă propunem mai jos interviul integral!

După ce aţi devenit lider al administraţiei de la Tiraspol, aţi făcut, practic, schimbări în conducerea tuturor instituţiilor publice. De ce aţi făcut acest lucru?

- Eu nu sunt lider al administraţiei de la Tiraspol, eu sunt preşedintele ales al Republicii Moldoveneşti Nistrene. Schimbările operate au avut scopul perfecţionării instrumentelor şi mecanismelor de eficientizare a instituţiilor de  conducere. Acest lucru este necesar pentru crearea perspectivelor unor schimbări pozitive în domeniile social-economic şi de drept.

Cu ce probleme V-aţi confruntat în procesul de schimbare a conducătorilor din cadrul verticalei puterii? A existat o rezistenţă din partea foştilor şefi sau din partea sistemului?

Pot să spun că orice schimbări inclusiv cele din domeniul politicii de cadre sunt greu realizate. Mai întâi de toate, pentru că orice sistem birocratic este unul conservator şi încearcă să se opună. Totuşi, aceasta nu ar trebui să împiedice progresul. Sunt predeterminate mecanismele de succesiune a puterii, care apoi influenţează asupra schimbării sistemului de conducere la orice nivel.

KGB-ul a operat şi unele arestări, inclusiv a fostului preşedinte al Bancii Central Transnistrene. Ce scop urmăresc aceste acţiuni?

Vreau să spun că activitatea instituţiilor de drept trebuie să vizeze nu persoane cu anumite funcţii, nu oameni concreţi, ci necesitatea respectării legii de către toţi cetăţenii Transnistriei. Toţi oamenii sunt egali în faţa legii.

Cum vedeţi perspectiva dezvoltării relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol?

Perspectiva constă într-o colaborare reciproc avantajoasă, în găsirea soluţiilor în domeniul transportului, simplificarea procedurilor de deplasare a persoanelor şi mărfurilor, dezvoltarea infrastructurii, inclusiv feroviare, astfel, încât să beneficieze locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Cred că există o perspectivă în dezvoltarea comerţului între Chişinău şi Tiraspol, dar şi cu partenerii noştri din est – Ucraina şi Rusia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu