Interviu cu Andrian Candu: Republica Moldova vrea să reia dialogul transatlantic pentru că SUA sunt un partener strategic şi important

Guvernările precedente din Republica Moldova au ignorat dialogul transatlantic, spre deosebire de alte ţări din regiunea noastră, ceea ce a cauzat lipsa suportului necesar la timpul potrivit din partea Washington-ului. Acum însă, Moldova vrea să recupereze în acest sens, pentru a confirma faptul că SUA sunt nu doar un partener important, dar şi unul strategic.

Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului Andrian Candu într-un interviu pentru Prime TV, la finele vizitei oficiale pe care a întreprins-o în SUA, împreună cu omologii săi din Ucraina şi Georgia.

Alexei Lungu: Domnule preşedinte, să revenim la vizita dvs la Washington. Care sunt concluziile şi cu ce mesaje plecaţi de aici din Washington spre Republica Moldova?

Andrian Candu: SUA rămân foarte mult implicate în a aduce suportul necesar atât Republica Moldova, cât şi regiunii în totalitate. Pentru SUA este importantă Republica Moldova să fie un stat puternic, cu instituţii democratice dezvoltate, unde statul de drept e mai presus de orice, legea e mai presus de orice şi, cel mai important e să accelerăm reformele şi să avem reuşite cât mai rapide posibil, deoarece, un aliat şi un prieten puternic pentru SUA este important şi aşa vrea SUA să vadă Republica Moldova, scrie prime.md

Republica Moldova este văzută pozitiv prin reformele şi reuşitele din ultimii ani. În acelaşi timp, şi SUA , dar şi alţi parteneri înţeleg că multe lucruri nu se pot întâmpla peste noapte şi e nevoie de timp, e nevoie de expertiză suplimentară, e nevoie uneori de un suport financiar în unele reforme şi SUA, cu siguranţă, vor fi alături de Republica Moldova şi vor oferi toate cele necesare.

Alexei Lungu: Noi am asistat în ultima perioadă la o continuitate de vizite în SUA, fie că vorbim de vizita domnului preşedinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, fie că vorbim de vizitele dvs aici în SUA sau vizitele premierului Pavel Filip, cât de important este să consolidăm acest dialog cu SUA, în condiţiile în care trebuie să facem faţă unor provocări destul de serioase?

Andrian Candu: Cu regret, anterior, autorităţile precedente ale Republicii Moldova nu prea s-au axat pe dialogul transatlantic şi din această cauză, spre deosebire de alte ţări din regiune, noi nici nu am avut suportul necesar la timpul potrivit. Acum însă, noi punem accent pe dialogul şi cooperarea transatlantică şi trebuie să înţelegem că SUA sunt un partener extrem de important şi strategic pentru Republica Moldova.

De aceea, dialogul la toate nivelele, fie că e nivel foarte înalt, aţi menţionat că e vorba de prim-ministru, de preşedintele Parlamentului, dar şi la nivelul miniştrilor şi la nivelul agenţiilor şi la nivelul partidelor politice e important un astfel de dialog. Aici la Washington să se ştie cât mai multe despre Moldova, să se ştie mai multe despre regiune, de provocările la care suntem noi supuşi şi eventualele soluţii pe care le putem găsi, inclusiv cu ajutorul SUA. 

Alexei Lungu: Care ar fi mesajul dvs pentru cetăţeanul de rând al Republicii Moldova, care încă mai crede că ţara noastră poate ajunge în lumea statelor libere?

Andrian Candu: Cu siguranţă viitorul Republicii Moldova este în lumea statelor libere şi asta o facem în fiecare zi prin toate eforturile pe care le depunem, să creăm instituţii, să creăm legi bune, să corectăm legile care nu sunt bune, eventual, sau prevederile care nu sunt întocmai bune, cum e şi în cazul alegerilor locale din Chişinău. Ia timp, cu regret, nu putem face multe peste noapte.

Am fi vrut să fim magicieni şi să dăm din deget aşa pur şi simplu şi să se transforme Republica Moldova într-o ţară foarte prosperă, foarte bogată, dar, cu siguranţă, prin muncă zi de zi, cu încredere în ziua de mâine, cu sârguinţă noi vom reuşi. Cel mai important e să înţelegem că state importante cum sunt SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie, ţările occidentale sunt alături de Republica Moldova dacă şi Republica Moldova le acceptă alături de ea.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu