(INTERVIU) Ambasadorul Germaniei în Moldova: Ne vom implica pentru ca moldovenii să călătorească fără viză în UE, din 2014

Embed:

Ambasadorul  Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Matthias Meyer, a oferit un interviu pentru Publika TV. Aflaţi mai jos ce crede oficialul despre Summitul de la Vilnius, dar şi despre liberalizarea regimului de vize.

- Domnule ambasador, sunteţi deja de un an în Republica Moldova, ce vă place cel mai mult aici?

- Mulţumesc foarte mult pentru interesul faţă de persoana mea precum şi faţă de activitatea mea de aici. Pot spune cu o anumită mândrie că, în calitate de reprezentant al Germaniei, am ajuns foarte bine în Moldova, cum se spune la noi acasă. Mă simt foarte bine la dumneavoastră, fiind primit cu multă bunăvoinţă de toate păturile societăţii. Îmi place la oamenii dumneavoastră căldura sufletească, îmi place ospitalitatea lor în orice situaţie. M-am bucurat nespus de mult să mă aflu printre oameni, savurând din bucate, gustând din vinul bun. Aşa am reuşit să mă apropii mai mult de ei. Nouă, germanilor ne plac umorul, modul simplu de viaţă, mărinimia dumneavoastră. Este ceva ce noi germanii am putea prelua. Nu am trăit momente neplăcute aici, la dumneavoastră. Nu au fost momente despre care să pot spune că ar fi fost neplăcute pentru mine. De aceea pot să răspund doar pozitiv la această întrebare.

- Republica Moldova a început numărătoarea inversă către parafarea Acordului de Asociere cu UE, cât de pregătită vi se pare ţara noastră?

- Ne bucurăm împreună cu dumneavoastră că Moldova va putea parafa în curând, la Vilnius, atât Acordul de Asociere cât şi Acordul de Liber Schimb cu UE. Summitul va reprezenta începutul unui proces care ne va apropia la toate nivelurile, nu doar în domeniul comercial, ci şi în multe altele. Guvernul moldovean şi-a propus acest obiectiv deja de câţiva ani, şi noi îl sprijinim cu fermitate, deoarece considerăm aceasta o şansă importantă pentru modernizarea societăţii dvs. Doresc cu această ocazie să elimin o neînţelegere. Aud deseori oamenii afirmând aici că aceşti paşi ar trebui înfăptuiţi pentru noi, pentru europeni. Nu este aşa. Noi considerăm, că aceasta este o chestiune de care aveţi nevoie dumneavoastră. Dacă veţi avea o astfel de abordare, atunci veţi putea realiza numeroasele obligaţii pe care vi le-aţi asumat. Nu doar pentru dumneavoastră, ci şi pentru noi.

- Germania este un partener important în eforturile noastre de preaderare, care credeţi că ar trebui să fie aşteptările cetăţenilor Republicii Moldova de acum înainte?

- Aşteptările moldovenilor în ceea ce priveşte schimbarea imediată a realităţilor după parafarea ambelor acorduri nu ar trebui să fie prea mari. Asocierea şi comerţul liber se află la începutul proceselor care ar trebui să producă o schimbare a condiţiilor din societate pe termen mediu şi lung. Dumneavoastră veţi putea culege cu toţii roadele acestei munci, este însă necesar să conştientizaţi că progresele depind în cea mai mare parte de dumneavoastră. Dumneavoastră, toţi locuitorii Moldovei, trebuie să aveţi grijă ca toate responsabilităţile asumate să fie îndeplinite, să munciţi la implementarea obligaţiilor. Trenul spre Europa se va mişca doar dacă dumneavoastră cu toţii veţi participa cu energia necesară. Noi, germanii, europenii, suntem de partea dumneavoastră, dorim să vă ajutăm atât financiar cât şi cu personal. Munca, însă, trebuie făcută de către cetăţenii de aici, de către dumneavoastră înşivă, şi suntem de părerea că puteţi fi optimişti. Puteţi avea încredere în noi, puteţi fi siguri că împreună vom duce la capăt această sarcină. Şi noi germanii, spre exemplu, după cel de-al Doilea Război Mondial, am avut o situaţie foarte dificilă. Economia noastră era distrusă în întregime, însă noi am reuşit, datorită ajutorului prietenilor noştri şi propriului aport, să edificăm această economie. Cred că a fost o atitudine de care trebuie să daţi dovadă şi dumneavoastră aici în Moldova. Modernizarea este un proces global, un proces important la finele căruia veţi obţine lucruri bune. Şi doresc să vă amintesc să vă gândiţi şi la generaţiile ulterioare, nu doar la sine. Toţi moldovenii trebuie să contribuie la reuşita acestui proces.

- Prima speranţă este că de anul viitor, moldovenii vor putea merge în Uniunea Europeană fără vize. Estimaţi că este posibil să se întâmple aşa ceva?

- Da, consider că liberalizarea regimului de vize poate fi  finalizată anul viitor. Ştiu că raportul de succes necesar pentru aceasta va fi apreciat pozitiv de către Comisia Europeană în noiembrie. Aceasta înseamnă că şansa ca liberalizarea regimului de vize să devină realitate pe parcursul anului viitor este foarte mare. Şi pot să vă spun că noi, germanii, ne vom implica cu fermitate, pentru ca începând cu anul viitor, moldovenii să poată călători fără viză în UE.

- Germania este prezentă în Moldova prin investitori şi prin proiectele de dezvoltare rurală, este posibil ca sprijinul oferit de ţara dumneavoastră să fie mai consistent după Summitul de la Vilnius?

- Eu cred că noi, germanii, vom face tot ce ne va sta în puteri pentru menţinerea stabilităţii din ţara dumneavoastră, pentru prosperitatea ei şi vom avea grijă ca, prin mijloacele pe care le punem noi la dispoziţie, dar şi prin intermediul fondurilor europene, să puteţi beneficia în continuare de sprijin. Datorită vizitei cancelarului Angela Merkel a fost majorat de  trei ori volumul alocat cooperării pentru dezvoltare. Vom susţine domenii importante ce vizează infrastructura ţării, am investit, de exemplu, în domeniul aprovizionării cu apă potabilă a localităţilor rurale, instruire profesională. O bună parte a mijloacelor a fost utilizată pentru conservarea energiei. Consider că puteţi fi foarte mulţumiţi de cele trei milioane de euro oferite în acest an pentru domeniul sănătăţii şi puteţi fi siguri că aceste mijloace vor putea fi utilizate cât mai curând în mod practic. Deci avem o calitate bună a relaţiilor noastre, văd şi pentru viitor o dezvoltare pozitivă.

- Opţiunea pro-europeană a Republicii Moldova a fost sancţionată comercial de către Federaţia Rusă prin embargoul asupra vinurilor. Există riscul unei atitudini mai radicale: de a alege între UE şi Rusia. Cât de oportună este încurajarea unei astfel de abordări?

-
În ceea ce priveşte Rusia, cred că reacţiile ce pot fi auzite acolo nu trebuie să fie subestimate, dar nici supraapreciate. Fiecate ţară reprezintă, desigur, interesele sale. Acest lucru îl face şi Rusia. Fiind german pot doar să spun foarte clar că asocierea şi comerţul liber nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. Republica Moldova poate să continue relaţiile sale economice cu Rusia, poate chiar şi să le extindă dincolo de aceste două acorduri.  Schimbul de mărfuri cu UE care va creşte acum nu va periclita câtuşi de puţin schimbul de mărfuri cu Rusia. Pot să vă asigur că situaţia în care vă aflaţi  a luat o turnură foarte bună. Deoarece puteţi coopera atât cu Estul cât şi cu Vestul, aceasta fiind cea mai convenabilă situaţie pe care o poate avea Moldova. Consider că nu trebuie să fie cuiva teamă de Rusia. Noi, germanii, întreţinem relaţii economice minunate cu Rusia fiind membru al UE. Dumneavoastră având doar statut de membru asociat al UE, de ce ar trebui Moldova să fie într-o poziţie mai dezavantajoasă? Nu pot înţelege acest lucru. Este important ca întreaga populaţie de la dumneavoastră să susţină acest dialog cu Rusia, astfel încât să se ajungă la soluţii în interes naţional.

- Conflictul transnistrean rămâne un obstacol în apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, credeţi în existenţa unei soluţii convenabile tuturor părţilor?

-
Sunt de părerea că în soluţionarea conflictului transnistrean trebuie să se dea dovadă de multă răbdare. În viitorul apropiat nu vor fi soluţii, cred însă că este important să fie luate în serios poziţiile ambelor părţi. În pofida faptului că toate posibilităţile actuale nu sunt prea concrete, pot apărea pe neaşteptate soluţii. Cunoaştem acest lucru din propria istorie. Ne dorim să contribuim la sporirea în continuare a încrederii între părţi, la o ameliorare în general a atmosferei. Deci şi aici nu aş vedea lucrurile doar în negru, ci aş considera toate posibilităţile realizabile.

- Dacă aţi fi în faţa unor studenţi moldoveni, ce le-aţi spune despre viitorul lor?

- Mesajul meu către studenţi este unul foarte clar: rămâneţi aici, contribuiţi la prosperarea ţării! Desigur, învăţaţi din contactele în străinătate, din contactele cu europenii, este important să aveţi aceste cunoştinţe. Voi sunteţi responsabili de dezvoltarea ţării, ar trebui să rămâneţi aici, să sprijiniţi ţara. Vom susţine acest lucru cu fermitate, vom oferi burse, însă ne dorim desigur ca cunoştinţele acumulate să le utilizaţi aici, în ţara dumneavoastră.

- Vă mulţumesc mult pentru discuţie şi pentru sprijinul pe care îl acordă Germania în parcursul nostru european.

- Am următorul mesaj pentru moldoveni: sunteţi pe calea cea dreaptă. Puteţi avea încredre în noi, europenii. Soluţiile pot fi găsite doar dacă există încredere reciprocă, nu prin exercitare de presiuni. Dacă voi consideraţi altfel, veniţi la noi să discutăm. Noi vă spunem: nimic nu este bătut în cuie. Totul poate fi discutat. Important este însă ca dumneavoastră să puneţi umărul cu toţii la soluţionarea acestor probleme ce vă apasă, să nu existe grupuri în societate care încearcă să se evidenţieze pe seama altora. Dezideratul naţional pentru dumneavoastră este parcursul european. Noi, germanii, vă vom susţine în această cale. Vă pot spune, de altfel, că aici voi rămâne ambasadorul dumneavoastră şi că mă voi conduce după principiul să pot obţine tot ce este mai bun pentru dumneavoastră şi ţara de aici.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu