INTERNETUL CÂŞTIGĂ TEREN. Peste 900 de mii de moldoveni navighează pe net de pe telefon

Embed:
La 20 de ani de lansarea primului operator de telefonie mobilă din Moldova, treptat, dar sigur, discuţiile clasice de pe mobil vor ajunge istorie. Tot mai mulţi moldoveni socializează pe internet. Viber, WhatsApp sau Skype sunt doar câteva dintre zecile de aplicaţii utilizate pe larg. Potrivit statisticilor, în nouă luni ale anului moldovenii au vorbit la telefonul mobil cu 28 de milioane de minute mai puţin faţă de perioada similară din 2017,

"Dacă vorbim de utilizatori observăm că numărul acestora s-a diminuat cu 100 de mii de abonaţi şi a constituit 4,4 milioane de utilizatori. Pentru că s-au diminuat abonaţii, vedem şi trafic mai mic la telefonie mobilă sau minutele vorbite de consumatorii finali", a declarat Roman Bahnaru, consultant Agenţia Naţionala pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei.

De de altă parte, e în creştere numărul persoanelor care au navigat pe net de pe smartphone. În perioada ianuarie-septembrie cifra s-a majorat aproape 46% și a ajuns la 889,5 mii. Această femeie se descurcă de minune să folosească aplicaţiile moderne pentru a discuta cu fiica ei stabilită în Spania, deşi are 77 de ani. Pentru ea, şi taxiul este la un clic distanţă.

"Pe internet eu mi-am pus programa, am pus strada, mai ales că eu nu le schimb. M-am obişnut cu aplicaţiile şi mii comod. La 77 de ani mii foarte comod. Înaite, când eram tânără nu era aşa."

Oamenii preferă să comunice pe internet pentru că este comod şi ieftin.

"Iată verişorul meu este în Germania, iar eu comunc cu el pe viber. Iată eu pun 200 de lei pe lună, eu toată lumea stau pe internet mai ieftin mă coastă."

"Folosesc WhatsApp în fiecare zi. Ne-am obişnuit. E foarte bine."

"Prin internet, ai ceva de spus, ai scris un mesaj rapid funcţionează. Acolo se ia tarifarea pe trafic nu pe minute şi este mai avantajos."

În acelaşi timp, telefonia fixă, care acum 20 de ani era la putere ,a fost dată uitării. În multe blocuri noi din Capitală nici nu se mai instalează aparate, iar alţii, care le au, nu le mai folosesc.

"Funcţionează dar îl folosim foarte rar. Când l-aţi utilizat ultima dată? Când mă sună de la Moldelecom şi mă anunţă ceva."
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu