INTERESANT! Cinci lucruri inedite despre Super-Luna din noiembrie

Super-Luna din 14 noiembrie este cea mai "mare" Lună plină observată pe cer din 1948 și până în prezent, conform site-ului SPACE.com care publică o listă de cinci lucruri inedite despre acest fenomen de Lună plină la perigeu, scrie Agerpres.

Fenomenul de Super-Lună se produce atunci când Luna plină este la perigeu (cel mai apropiat punct de Pământ al orbitei sale eliptice), rezultatul fiind o noapte cu o Lună mai mare și mai strălucitoare decât de obicei.

1) Luna nu arată foarte diferit 

Deși această Super-Lună este cu 15% mai mare și cu până la 30% mai strălucitoare decât o Lună plină obișnuită, aceste diferențe pot fi mai greu remarcate de un ochi neformat. "Aceste diferențe nu sunt suficient de mari pentru a fi remarcate dacă nu ești un observator atent și experimentat al Lunii", conform lui Alan MacRobert, editor al revistei Sky & Telescope.

Pentru a ilustra diferența dintre Super-Lună și Luna plină obișnuită putem realiza un experiment la scară. Putem folosi un glob cu diametrul de 30 de centimetri drept planeta Pământ și o minge de tenis sau o portocală pentru Lună. Între cele două obiecte trebuie lăsată o distanță de 9 metri. Apoi, realizatorul experimentului se poate plasa lângă "Pământ" pentru a vedea cât de mare este "Luna". Pentru a aduce Luna în starea de Super-Lună, portocala trebuie apropiată până la 8,5 metri de glob și se poate constata o mică diferență de mărime, similară celei vizibile pe cer în noaptea de 14 noiembrie. 

Super-Luna poate părea mai mare de 15% dacă o vedem chiar deasupra orizontului. Acest efect poartă denumirea de "iluzia Lunii" iar oamenii de știință îl explică prin faptul că un privitor poate compara astrul nopții cu clădiri care se ridică în planul de observație. De asemenea, creierul uman are tendința de a considera obiectele aflate la orizont drept mai mari decât obiectele de dimensiuni similare aflate sus, pe cer.

2) Mareea puțin mai ridicată 

Cei care trăiesc în apropierea oceanului au observat o maree puțin mai ridicată decât de obicei. Astfel de maree se produc la Lună plină sau Lună nouă pentru că în aceste perioade Pământul, Luna și Soarele sunt aliniate între ele, iar atracția gravitațională exercitată de Lună și de Soare acționează concertat asupra oceanului terestru. 

Conform revistei Sky & Telescope mareea a fost, în medie, cu 5 centimetri mai ridicată din cauza Lunii aflate la perigeu. 

3) Super-Luna din noiembrie este a doua din cele trei astfel de fenomene de la sfârșitul lui 2016

La sfârșitul acestui an pot fi observate trei fenomene de Super-Lună. Un astfel de eveniment a avut loc în luna octombrie, super-Luna din noaptea de 14 noiembrie este a doua, iar a treia super-Lună va avea loc la 14 decembrie. Fenomenul de super-Lună îi poate frustra pe astronomii amatori și nu numai care doresc să observe alte obiecte cosmice mai îndepărtate, care din cauza creșterii strălucirii Selenei devin mai greu sau chiar imposibil de văzut. 

"Super-Luna din 14 decembrie va fi remarcabilă dintr-un motiv diferit," anunța NASA. "Va îngreuna foarte mult observarea ploii de meteoriți Geminide. Strălucirea Lunii va reduce vizibilitatea meteoriților de cinci până la zece ori și astfel spectaculoasa ploaie Geminide va trece mai mult neobservată.

4) O strălucire de nivel istoric pentru super-Luna din noiembrie 

Chiar pentru cei care au mai văzut astfel de fenomene de Lună plină la perigeu, super-Luna din noaptea de 14 noiembrie este cea mai strălucitoare din 1948 și până în prezent, iar conform NASA următoarea super-Lună de o strălucire similară se va produce abia la 25 noiembrie 2034.

5) Faza de Lună plină se produce atunci când Pământul, Luna și Soarele sunt aliniate 

Lunile pline se produc atunci când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate, Pământul fiind la mijloc. Această geometrie cosmică nu este însă perfectă, Pământul nereușind să blocheze razele solare să ajungă la suprafața selenară. Din când în când se produce însă o astfel de aliniere perfectă iar rezultatul este o eclipsă totală de Lună. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu