Interdicţia exportului de arme către Arabia Saudită va costa Germania 20 de bărci de patrulare și sute de locuri de muncă

Decizia Berlinului de a opri exporturile de arme către Arabia Saudită după uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi ar putea afecta comenzile pentru 20 de bărci de patrulare şi ar costa sute de locuri de muncă, relatează vineri dpa.

Constructorul de nave Luerssen, care operează un şantier naval în oraşul de la Marea Baltică Wolgast din nordul Germaniei, a livrat deja 15 bărci de patrulare dintr-o comandă de 30 către Arabia Saudită.

A 16 şi a 17-a barcă, al căror export a fost aprobat de guvern în martie, aşteaptă la doc fiind iniţial programate pentru livrare către regatul din Golf în noiembrie.

Alte opt noi nave sunt deja în construcţie în şantierul naval, care are 300 de angajaţi.

Berlinul a oprit toate autorizaţiile pentru exporturile din industria de apărare către Arabia Saudită după uciderea brutală a lui Khashoggi în consulatul saudit din oraşul turc Istanbul la începutul lunii octombrie, scrie Agerpres.ro.

Guvernul ia în considerare dacă interdicţia ar trebui să se aplice şi exporturilor ce au fost deja aprobate, precum bărcile de patrulare Luerssen din cadrul acestui contract de export de arme către Arabia Saudită.

Fiecare barcă este estimată la o valoare de 20 milioane de euro (22,9 milioane dolari).

Dacă Berlinul decide că interdicţia ar trebui să se aplice exporturilor deja aprobate, ar fi o lovitură puternică pentru economia locală, unde şantierul naval este de departe cel mai mare angajator industrial.

Contractele actuale urmează a fi îndeplinite în 2020, după care ar putea urma comenzi mai mici.

"Situaţia ne ameninţă existenţa", a declarat primarul independent din Wolgast, Stefan Weigler.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu