Intensificarea comerţului extern şi consolidarea perspectivei de integrare europeană, priorităţile cheie ale Ministerului de Externe

Embed:

Întărirea relaţiei cu diaspora, intensificarea comerţului extern şi consolidarea perspectivei de integrare europeană. Aceste subiecte sunt în capul listei de priorităţi a Ministerului de Externe pentru acest an. Planul de dezvoltare a fost abordat în cadrul unei întrevederi dintre ministrul Tudor Ulianovschi şi ambasadorii şi reprezentanţii organizaţiilor internaţionale acreditaţi în Moldova.

"Prioritățile externe ale Republicii Moldova pe parcursul anului 2018 numără protejarea drepturilor și intereselor diasporei noastre peste hotarele țării. Simplificarea serviciilor consulare, inițierea unor acorduri bilaterale favorabile diasporei în domeniul asigurărilor sociale", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Tudor Ulianovschi.

Tudor Ulianovschi a menționat că își dorește o nouă abordare în relațiile cu partenerii externi: "Vom milita pentru consolidarea perspectivei de integrare europeană pe baza unei abordări coerente, concrete și incluzive. Vom depune efort în dezvoltarea diplomației economice pentru a ne integra plenar în sistemul mondial de comerț".

Șefii misiunilor diplomatice s-au arătat interesați ca Moldova să se dezvolte într-un ritm dinamic. Deja au fost stabilite și vizite oficiale pentru a menține colaborarea bilaterală.

"Eu cred că toți avem o impresie inițială foarte pozitivă. Noi suntem bucuroși să colaborăm împreună pentru a realiza reforme și a îmbunătăți relațiile internaționale. Eu îl cunosc pe noul ministru de doi-trei ani. Eu cred că el este foarte capabil", a precizat James Pettit, ambasadorul SUA în Moldova. 

"În viitorul apropiat vor fi organizate consultări politice între viceminiştri, apoi propunem vizita ministrului de Externe în Ucraina și poate chiar în prima jumătate a acestui an plănuim vizita prim-ministrului Republici Moldova în Ucraina", a subliniat Ivan Gnatîşin, ambasaodrul Ucrainei în Moldova. 

De la eveniment a lipsit ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin. Diplomatul rus nu a răspuns invitației.

Tudor Ulianovschi a venit în fruntea Ministerului Afacerilor Externe în data de 10 ianuarie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu