Întâlniri de rang înalt ale premierului Pavel Filip la Bruxelles

Embed:
Moldova poate miza pe susținerea deplină a Uniunii Europene în modernizarea statului. Premierul Pavel Filip a primit asigurări în acest sens de la șefa diplomației europene, Federica Mogherini. Cei doi au avut o întrevedere înaintea sesiunii plenare a Summitului Parteneriatului Estic.

Discuţiile s-au axat pe evoluţiile interne din Republica Moldova, inclusiv principalele realizări obţinute în implementarea Acordului de Asociere. Filip şi Mogherini s-au referit şi la soluționarea crizei transnistrene. Şefa diplomaţiei europene a spus că blocul comunitar susține procesele pozitive care au loc pe dimensiunea reglementării conflictului și s-a arătat optimistă în preajma reuniunii în formatul 5+2 de la Viena, programată pentru săptămâna viitoare.

Prim-ministrul moldovean a mai discutat cu şefa executivului de la Berlin, Angela Merkel. Oficialii au abordat aspecte ale parteneriatului bilateral și posibilitățile de dinamizare a acestuia. Filip a mulțumit autorităților germane pentru suportul financiar și tehnic oferit ţării noastre în procesul de implementare a agendei de reforme. La rândul său, Angela Merkel a spus că Germania va continua să susțină modernizarea Republicii Moldova.

Ulterior, șeful cabinetului de miniștri de la Chișinău a avut o scurtă întrevedere cu președintele României, Klaus Iohannis. Liderul de la Cotroceni a apreciat progresele pe care le-a înregistrat Moldova în ultima perioadă.

"Republica Moldova este, dacă vorbim de Parteneriatul Estic, în centrul preocupărilor româneşti. Există semne bune. Reformele merg înainte. Există ameliorări care ne fac să fim încrezători că Republica Moldova chiar îşi doreşte să accentueze şi consolideze parcursul european", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României. 

Tot la Bruxelles, Pavel Filip a avut o întrevedere și cu Petro Poroşenko. Oficialii au discutat despre controlul comun moldo-ucrainean în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc, restabilirea tronsonului de cale ferată Basarabeasca-Berezino, dar și pregătirea pentru deschiderea podului dintre localitățile Unguri și Bronița.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu