Întâlnire la nivel înalt: Ministrul de Externe a discutat cu şefii misiunilor OSCE şi CoE la Chişinău

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur i-a primit astăzi pe şeful Oficiului Consiliului Europei (CoE) la Chişinău, ambasadorul José-Luis Herrero, şi pe şeful Misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în Moldova, ambasadorul Michael Scanlan.

În cadrul întâlnirii, interlocutorii au făcut un schimb larg de opinii pe marginea chestiunilor actuale vizând cooperarea Republicii Moldova cu CoE și OSCE, în particular vizând rolul acestor organizaţii în întărirea relațiilor interetnice, implementarea cadrului normativ privind statutul Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia și procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Interlocutorii au subliniat, de asemenea, importanţa definitivării în cel mai scurt timp a procesului de elaborare și adoptare a Strategiei de consolidare a relațiilor interetnice 2016-2023. Reprezentanţii CoE şi OSCE au reiterat disponibilitatea acestor organizaţii de a oferi asistenţa necesară în atingerea obiectivelor stabilite în această strategie, menite să contribuie la întărirea coeziunii sociale şi a armoniei interetnice.

În acest context, ministrul Andrei Galbur a confirmat interesul autorităţilor moldoveneşti în reluarea cât mai grabnică a negocierilor în toate cele trei formate - "5+2", "1+1" și formatul grupurilor de lucru sectoriale, și a adus mulțumiri OSCE pentru rolul de mediator în procesul de reglementare.

El a ţinut, de asemenea, să sublinieze contribuţia valoroasă a acestor două organizaţii în promovarea măsurilor de întărire a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu