ÎNTÂLNIRE ISTORICĂ. Studenţii de la ULIM au discutat cu primul ambasador al SUA în Moldova

Embed:

Întâlnire istorică pentru studenţii de la Universitatea Liberă Internaţională. Tineri au avut şansa să discute cu primul ambasador al Statelor Unite în Moldova, Mary Pendleton, dar şi primul diplomat care ne-a reprezentat interesele la Washington, Nicolae Țâu.

Întâlnirea a avut loc în contextul celebrării a 25 de ani de cooperare dintre ţara noastră și SUA.

Ambasadorii le-au povestit studenţilor despre activitatea lor şi greutăţile prin care au trecut. Mary Pendelton a venit la Chişinău după ce Moldova şi-a declarat independenţa şi a avut grijă ca ţara noastră să primească susţinere de peste Ocean.

"Preşedintele de atunci, George Bush, vedea acestă perioadă ca pe una istorică unică în care Statele Unite aveau oportunitatea de a modela lumea viitoare, pentru a o face mai liberă, mai sigură şi mai democratică", a menţionat primul ambasador al Americii în Moldova.

Ambasada Republicii Moldova și-a deschis uşile în Washington în decembrie 1993. Cel care a reprezentat ţara noastră în SUA a fost Nicolae Ţâu.

"În aceşti 25 de ani, Statele Unite ale Americii au semnat 40 de acorduri, diferite acorduri. Aş menţiona unul, de 26 de milioane pentru depăşirea corupţiei în Republica Moldova", a spus Nicolae Ţâu, primul ambasador al Moldovei în America.

Tinerii spun că Statele Unite ale Americii sunt un exemplu pentru ţara noastră şi contribuie esenţial la dezvoltarea Moldovei:

"Este un stat foarte puternic, ne poate aduce multe beneficii în mai multe domenii. Putem să învăţăm foarte multe de la ei şi cred că este o colaborare foarte bună".

"Republica Moldova cooperând cu SUA are un foarte mai beneficiu. În primul rând că SUA este un lider mondial, ceea ce ne poate ajuta şi oferi anumite premii ajutoare".

"Putem să luăm foarte multe lucruri de la ei, ca de exemplu dezvoltarea lor, ceea ce ne va ajuta spre dezvoltarea noastră nu doar în domeniul economic, dar şi în domeniul educaţiei"

Republica Moldova şi Statele Unite au stabilit relaţii diplomatice în data de 18 februarie 1992.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu