ÎNTÂLNIRE ISTORICĂ. Liderul Coreei de Nord şi cel al Coreei de Sud au dat mâna la graniţa dintre cele două state

Embed:

S-a scris istorie, noaptea trecută, în peninsula Coreeană. Liderii din Nord şi Sud s-au întâlnit într-un sat aflat la graniţa, în zona demilitarizată. Cei doi şi-au dat mâinile preţ de 24 de secunde, timp în care fiecare a stat de partea sa a frontierei. Primul care a trecut hotarul a fost liderul de la Phenian. Apoi, ţinându-se de mână, cei doi au trecut împreună în Nord, pentru câţiva paşi, şi s-au întors în Sud.

Kim Jong-Un a fost întâmpinat în Coreea de Sud cu flori şi onoruri militare. Soldaţii au fost îmbrăcaţi în uniformele istorice ale Imperiului Coreean.

După momentele ceremoniale, cei doi oficiali au plecat la Casa Păcii din Seul. Kim Jong-Un a scris în cartea de onoare că acum începe o nouă istorie, o nouă eră a păcii.

A urmat momentul culminant pe care l-a aşteptat şi l-a urmărit cu atenţie tot globul. Liderii celor două Coreei s-au aşezat faţă în faţă pentru o primă rundă de negocieri. Discuţiile au fost cât se poate de amicale şi au dau lumii speranţa că pacea în peninsula coreeană poate fi recăpătată. Kim Jong-Un a promis că nu va mai trezi locuitorii din sud cu teste balistice.

"Toţi oamenii aşteaptă rezultate bune de la această întâlnire. Mă tem că îi vom dezamăgi dacă nu vom folosit această oportunitate pentru a ne îmbunătăţi relaţiile şi a face un anunţ pozitiv", a spus Kim Jong-un, preşedintele Coreei de Nord.

"Sunt convins că această întrevedere va avea un impact pozitiv şi vom căpăta rezultate mari. Putem să le oferim cetăţenilor noştri, dar şi tuturor oamenilor din lume un cadou extrem de valoros. O speranţă la pace", a spus Moon Jae-in, preşedintele Coreei de Sud.

Într-adevăr, după conflictul din anii '50 şi după tensiunile din ultima perioadă, tot ce îşi doresc locuitorii din peninsula coreeană este pacea.

"Sunt născut în Coreea de Nord. Sper să ne putem deplasa liber în ambele părţi ale peninsulei. Cred că acesta este începutul păcii."

"Nu pot să înţeleg dacă este un vis sau realitate. Sunt extrem de fericită de ceea ce se întâmplă."

Kim Jong Un s-a întâlnit în Coreea de Sud şi cu noul şef al diplomaţiei americane, Mike Pompeo. În cadrul întrevederii, cei doi au pus la punct detalii despre întâlnirea pe care o va avea liderul de la Phenian cu omologul său din SUA, Donald Trump.

Kim Jong-Un este primul şef de la Phenian care traversează linia de demarcație după Războiul din Coreea, care s-a încheiat în urmă cu 65 de ani. Relațiile dintre Nord şi Sud au început să se destindă după Jocurile Olimpice de iarnă. Atunci, cele două țări au format o delegație comună.

Ulterior, liderul de la Phenian a lăudat de mai multe ori Seulul și și-a arătat disponibilitatea de a înceta programul nuclear. Mai mult, acesta a declarat că vrea reunirea celor două Corei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu