ÎNTÂLNIRE IMPORTANTĂ la Guvern. Ce a discutat Victor Osipov cu un reprezentant special al OSCE

Embed:

Întâlnire importantă la Guvern, în vederea procesului de reglementare transnistreană. Vicepremierul în exerciţiu pentru Reintegrare Victor Osipov a avut un dialog cu reprezentantul special al OSCE Radojko Bogojevic.

Potrivit lui Bogojevic, problemele vor fi soluţionate doar datorită comunicării.

"Acum sunt într-o vizită în Capitalele ţărilor care fac parte din formatul 5+2 şi duc consultări cu ele în vederea reglementării conflictului. Cred că în acest sens vom avansa şi vom atinge un succes. Am fost susţinut de Kiev şi Moscova şi oficialii de acolo sunt gata să se implice activ în acest proces. Cred că vom înregistra progrese care vor fi discutate mai pe larg la conferinţa ministerială a OSCE de la Belgrad, care va avea loc în decembrie. Pe 6 iulie mă voi întâlni cu reprezentaţii Tiraspolului. Numai în cadrul unui dialog pot fi găsite soluţii", a declarat reprezentantul special al OSCE, Radojko Bogojevic.

Vicepremierul pentru Reintegrare Victor Osipov a declarat că în aceste momente rezolvarea situaţiei economice din regiune este o prioritate.

"În interesul nostru este să îmbunătăţim situaţia economică în regiune. Apelul nostru este să lucrăm tehnic, acolo unde se poate de lucrat aşa. Nu există alternativă pentru această abordare. Chişinăul poate propune mecanisme pentru exportul produselor din regiunea transnistreană în est şi în vest", a zis Osipov.

Oficialul a mai adăugat că autorităţile de la Chişinău monitorizează activ paşii Tiraspolului în vederea prevenirii unui conflict armat.

"Considerăm că această pauză prelungită în procesul de negocieri 5+2 afectează atmosfera generală, pe fundalul elementelor regionale, a celor din Ucraina. Se generează frici, temerea că într-o situaţie tensionată pot apărea provocări. Noi suntem foarte atenţi şi încercăm să prevenim o escaladare a situaţiei în estul Moldovei", a spus Osipov.

Vicepremierul pentru Reintegrare a comentat şi scrisoarea Ninei Ştanski, trimisă pe malul drept al Nistrului.

Tiraspolul AMENINŢĂ Chişinăul! SCRISOAREA Ninei Ştanski adresată Reprezentanţei ONU în Moldova

"Am reuşit în diferite cazuri, prin dialog cu Tiraspolul să ajungem la rezultate. Nu este nevoie ca să ne dăm o autoapreciere. Menţionez că mesajul lui Ştanki nu a fost primit de autorităţi în mod oficial, ci această scrisoare a fost doar trimisă doar ambasadelor din Chişinău. Nu este o abordare corectă", a conchis Osipov.

Chişinăul REACŢIONEAZĂ la scrisoarea trimisă de Ştanski reprezentanţei ONU. Ce decizie s-a luat

Vicepremierul a menţionat într-un final că în toamnă s-ar putea relua şi normaliza procesul de negocieri în formatul 5+2.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu