Institutul pentru studierea războiului: Kremlinul redobândeşte influenţa în Ucraina, Moldova şi Belarus

Kremlinul redobândește influența în Ucraina, Moldova și Belarus folosind un şir de mecanisme, bine puse la punct. Despre aceasta scrie Nataliya Bugayova, un cercetător din cadrul Institutului pentru studierea războiului.  

Potrivit analizei cercetătorului american, în Ucraina, Kremlinul foloseşte la maxim graba președintelui Zelensky de a opri războiul din estul ţăriiÎn Belarus, Federaţua Rusă a început să profite de beneficiile unei campanii care îl vizează pe președintele Alexandr Lukaşenko, cu scopul de a forța integrarea mai profundă între Belarus și Rusia. "Scopul Kremlinului este de a crea o entitate de tip federație, care ar asigura fidelitatea Belarusului față de Rusia", se arată în analiză. 

În Republica Moldova, Rusia a facilitat o coaliție parlamentară formată din Blocul electoral ACUM şi PSRM "pentru a-și legitima actorul politic preferat - președintele Republicii Moldova, Igor Dodon". Autorul analizei spune că ruşii au reacţionat foarte repede în iunie 2019, atunci când exista un risc sporit de izbucnire a unui conflict militar. Ulterior, şeful statului Igor Dodon a spus că Moldova „nu va mai avea o abordare sistematică anti-rusă” și că el îşi propune să restabilească cooperarea strategică la toate nivelurile cu Rusia, menţionează autorul studiului.

Cercetătoarea Nataliya Bugayova a trecut în revistă un şir de evenimente, care au avut loc după instaurarea la putere a alianţei ACUM - PSRM, demonstrând astfel prezenţa Federaţiei Ruse în Republica Moldova: "Kremlinul a folosit această apropiere pentru a iniția o serie de angajamente în domeniile militar, politic, economic și informațional."

"Kremlinul a lansat o campanie de informare, incluzând cel puțin zece vizite la nivel înalt în Republica Moldova. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a sugerat un plan de cooperare militară de trei ani între Rusia și Moldova în timpul unei vizite neoficiale pe 24 august - prima dată când un înalt oficial militar rus a vizitat Moldova în ultimii ani.", se spune în analiză. 

Autorul studiului mai menţionează că "Moldova are deja un plan de cooperare militară propus de Rusia", iar o  astfel de dezvoltare a relaţiilor dintre cele două state era imposibilă în urmă cu câteva luni.

În revistă au fost trecute şi alte acţiuni ale autorităţilor de la Chişinău, care demonstrează că planul Moscovei este pus în aplicare: "Moldova a ridicat interdicția asupra politicienilor moldoveni, care călătoresc în Rusia; Comisia interparlamentară Rusia-Moldova și-a reluat activitatea după o pauză de trei ani; Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a ales Rusia ca destinație a primei sale vizite în străinătate; Companiile moldovenești au semnat cel puțin 11 acorduri cu întreprinderile ruse la 24 septembrie; Kremlinul a fost de acord să scadă prețurile gazelor naturale pentru Moldova; Dodon a discutat despre necesitatea de a elimina interdicția existentă pentru radiodifuzorii ruşi în Moldova.". 

Cercetătorul american a trecut în revistă şi mecanismele, pe care Rusia le-a folosit pentru a obţine rezultatele dorite:  

În Ucraina, Rusia a investit într-o campanie de discreditare a fostului președinte Petro Poroshenko. Operațiunile de informare ale Kremlinului s-au concentrat pe construirea unei legături mentale între război și Poroshenko. Zelensky valorifică acum sentimentul anti-Poroșenko", scrie autorul. 

În Belarus, campania de presiune a Kremlinului se desfășoară de ani buni. 

În Republica Moldova, Rusia a reuşit să îndepărteze principalul obstacol în calea influenței sale - fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc. 

PUBLIKA.MD aminteşte că în 2017, cercetătorii de la  Institutul pentru studierea războiului au prognozat că în timpul alegerilor parlamentare din februarie 2019, Kremlinul va încerca să destabilizeze situația din Moldova, oferindu-i președintelui Igor Dodon puterea de a reseta situația politică din țară în favoarea Moscovei, pentru că în caz contrar riscă să-și piardă orice influență în Moldova.

Lasă un comentariu