Institutul Cultural Român vrea să restaureze monumentul arhitectural Casa Zemstvei

Embed:

A fost spaţiu de reuniune pentru membrii Zemstvelor, orfelinat şi muzeu. Astăzi n-au rămas decât ruine. Este vorba despre monumentul arhitectural Casa Zemstvei din Capitală. Uitată de lume şi autorităţi, clădirea ar putea fi restaurată. Membrii Institutului Cultural Român îşi propun să deschidă aici un muzeu.

Prima anexă a Casei Zemstvelor a fost construită în 1856. Aceasta a devenit orfelinat pentru fete. La începutul secolului 20, clădirea a fost transformată în sediu pentru adunările Zemstvei, apoi a devenit muzeu. Pentru că reparaţiile au ocolit această clădire, elementele în stil eclectic ale monumentului au suportat cu greu trecerea anilor.

Deşi se află în stare avariată, Casa Zemstvelor pare să atragă cineaştii. Acum doi ani, în această sală a fost filmată scena evadării lui Kotovski, pentru filmul artistic cu acelaşi nume.

Ministerul Culturii nu are bani pentru restaurarea obiectului de arhitectură, dar Institutul Cultural Român de la Bucureşti oferă două milioane de euro pentru aceasta.

"Republica Moldova are nu numai dreptul la propria memorie culturală. Moldova e o ţară bogată în patrimoniu cultural, care merită cunoscut şi apreciat de cetăţenii ei", a spus ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă.

Casa Zemstvei se află în gestiunea Ministerului Culturii de aproape trei ani, iar după restaurare clădirea va deveni muzeu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu