Instituţiile publice nu se grăbesc să declare CADOURILE primite în anul trecut

Instituţiile publice nu se grăbesc să declare cadourile pe care le-au primit, anul trecut, funcţionarii şi demnitarii. Cadourile nu au fost declarate deşi Comisia Naţională de Integritate a solicitat prezentarea listelor până la sfârşitul lui 2013.

Astfel, din cele peste o mie de instituţii de stat din ţară, doar cinci au informat CNI despre cadourile primite de angajaţii lor. Printre acestea se numără câteva primării şi autogări, dar şi Ministerul Justiţiei. Ministerul a indicat doar un lot de carte pe care l-a primit un funcţionar.

Legislaţia actuală nu prevede nicio sancţiune pentru nedeclararea cadourilor. Preşedintele CNI, Anatolie Donciu, susţine că va propune Legislativului amendarea legii. Potrivit lui, pedepsele care vor prevăzute de lege îi va responsabiliza pe conducătorii instituţiilor de stat.

"Este deocamdată o atitudine iresponsabilă a demnitarilor publici faţă de acest segment de activitate. Eu admit că declaranţii şi demnitarii publici sunt foarte oneşti şi în cazul în care au informat comisia că nu au în evidenţă niciun cadou să considerăm că ei nu au primit astfel de cadouri", a declarat Anatolie Donciu.

Legea îi obligă pe funcţionarii publici să declare toate cadourile primite, cu excepţia medaliilor, ordinelor, decoraţiilor, insignelor, eşarfelor şi colanelor, dar şi produselor perisabile.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu