Instituţii de învătământ abandonate. Peste 100 copii din ţară nu au fost scolarizaţi

Embed:

Peste 100 de copii din ţara noastră nu au fost şcolarizaţi în prima jumătate a anului de studii 2016-2017, iar aproximativ 150 de elevi au abandonat instituţiile de învăţământ.

Datele arată că din cei peste 100 de copii care nu au ajuns la şcoală, 27 ar fi trebuit să meargă în clasele primare, iar 88  în cele gimnaziale.

Potrivit Ministerului Educaţiei, cei mai mulți copii care nu au fost înscrişi în instituţiile de învăţământ sunt din raioanele Ștefan Vodă, Cahul, Cimișlia, Rezina, Soroca, Telenești și din municipiile Chişinău și Bălţi.

Totodată, dintre cei aproximativ 150 de elevi care au abandonat şcoala în primul semestru al anului de studii 2016-2017, 19 copii frecventau clasele primare, iar 130 erau elevi în clasele gimnaziale.  

Cea mai mare rată a abandonului şcolare s-a înregistrat în municipiile Chișinău şi Bălți şi în raioanele Ocnița, Cantemir, Cahul şi Râșcani.

Elevii părăsesc şcolile sau nu sunt şcolarizaţi din diferite motive, printre care refuzul părinţilor de a-și înscrie copiii la școală, vagabondajul, problemele de sănătate şi lipsa de bani. 

263 de milioane de copii din toată lumea nu pot să scrie sau să citească. Asta reiese din cel mai recent raport efectuat de ONU.

De asemenea, potrivit organizației mondiale, 15 milioane de fetițe de până la zece ani nu vor putea merge niciodată la școală, din cauza sărăciei.  

Cea mai gravă situație este în Nigeria. Acolo 8,7 milioane de copii nu sunt școlarizați. Următoarea țară din clasament este Pakistanul, cu 5,6 milioane de minori care nu știu să citească. Iar a treia în clasament este India, cu aproape trei milioane de copii analfabeți.

În raportul ONU se mai regăsesc și Sudanul, Etiopia și Indonezia. Printre cauzele analfabetismului se numără sărăcia și conflictele armate. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu